Draškovec geotermalna elektrana
  Subota, 02 Srpanj 2016 19:35

  Draškovec geotermalna elektrana

  Prigodnom svečanošću u Draškovcu, u blizini Preloga, označen je početak radova na izgradnji prve hrvatske hibridne geotermalne energane, za što je Europska komisija tvrtki AAT Geothermae 2014. nepovratno dodijelila 14,7 milijuna eura. Kako je rekao voditelj projekta geotermalne energane Draškovca Danijel Kušić, najprije je otvorena proizvodna bušionica Draškovec 2. Istaknuo je kako projekt primjenjuje najmoderniju inovativnu tehnologiju u proizvodnji energije iz geotermalnih izvora, što u konačnici znači čistu, zelenu energiju. Izgradnja hibridne geotermalne energane, s instaliranom snagom od 18,1 megavat električne i 89 megavata toplinske energije, prvi je korak u ostvarenju šireg projekta u Draškovcu, rekao je Kušić. Energana će služiti za izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa, stakleničku proizvodnju i distribuciju toplinske energije. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek vjeruje da će investicija dodatno pridonijeti uspješnome preloškom gospodarstvu. Izgradnjom termi potaknut ćemo dodatno zapošljavanje, naši OPG-ovi imat će blisko tržište za svoje proizvode, a uspjet ćemo zadržati i liječnike koji sada u velikom broju napuštaju Hrvatsku, rekao je Kolarek, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt zaživjeti za nekoliko godina. Dodao je kako Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom, prenosi Croenergo.eu. Govoreći o značenju tog kompleksa za Donje Međimurje, Kolarek je istaknuo da će svi stanovnici imati pristup novom sustavu grijanja koji će biti zeleniji i jefiniji od dosadašnjih. Vrijednost investicije je 75 milijuna eura, a prva faza - izgradnja energane bit će gotova do kraja godine.
  Energetika.ba

   

  U Draškovcu se za 14,7 milijuna eura gradi prva hrvatska hibridna geotermalna energana
  Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa se vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom. Prigodnom svečanošću u Draškovcu, u blizini Preloga, označen je početak radova na izgradnji prve hrvatske hibridne geotermalne energane, za što je Europska komisija tvrtki AAT Geothermae 2014. nepovratno dodijelila 14,7 milijuna eura. Kako je rekao voditelj projekta geotermalne energane Draškovca Danijel Kušić, najprije je otvorena proizvodna bušionica Draškovec 2. Istaknuo je kako projekt primjenjuje najmoderniju inovativnu tehnologiju u proizvodnji energije iz geotermalnih izvora, što u konačnici znači čistu, zelenu energiju. Izgradnja hibridne geotermalne energane, s instaliranom snagom od 18,1 megavat električne i 89 megavata toplinske energije, prvi je korak u ostvarenju šireg projekta u Draškovcu, rekao je Kušić. Energana će služiti za izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa, stakleničku proizvodnju i distribuciju toplinske energije. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek vjeruje da će investicija dodatno pridonijeti uspješnome preloškom gospodarstvu. Izgradnjom termi potaknut ćemo dodatno zapošljavanje, naši OPG-ovi imat će blisko tržište za svoje proizvode, a uspjet ćemo zadržati i liječnike koji sada u velikom broju napuštaju Hrvatsku, rekao je Kolarek, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt zaživjeti za nekoliko godina. Dodao je kako Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom. Govoreći o značenju tog kompleksa za Donje Međimurje, Kolarek je istaknuo da će svi stanovnici imati pristup novom sustavu grijanja koji će biti zeleniji i jefiniji od dosadašnjih. Vrijednost investicije je 75 milijuna eura, a prva faza - izgradnja energane bit će gotova do kraja godine.
  https://www.poslovni.hr/


  Start izgradnje geotermalne energane u Draškovcu
  Prigodnom svečanošću u Draškovcu, u blizini Preloga, označen je početak radova na izgradnji prve hrvatske hibridne geotermalne energane, za što je Europska komisija tvrtki AAT Geothermae 2014. nepovratno dodijelila 14,7 milijuna eura. Kako je rekao voditelj projekta geotermalne energane Draškovca Danijel Kušić, najprije je otvorena proizvodna bušionica Draškovec 2. Istaknuo je kako projekt primjenjuje najmoderniju inovativnu tehnologiju u proizvodnji energije iz geotermalnih izvora, što u konačnici znači čistu, zelenu energiju. Izgradnja hibridne geotermalne energane, s instaliranom snagom od 18,1 megavat električne i 89 megavata toplinske energije, prvi je korak u ostvarenju šireg projekta u Draškovcu, rekao je Kušić. Energana će služiti za izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa, stakleničku proizvodnju i distribuciju toplinske energije. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek vjeruje da će investicija dodatno pridonijeti uspješnome preloškom gospodarstvu. Izgradnjom termi potaknut ćemo dodatno zapošljavanje, naši OPG-ovi imat će blisko tržište za svoje proizvode, a uspjet ćemo zadržati i liječnike koji sada u velikom broju napuštaju Hrvatsku, rekao je Kolarek, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt zaživjeti za nekoliko godina. Dodao je kako Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom. Govoreći o značenju tog kompleksa za Donje Međimurje, Kolarek je istaknuo da će svi stanovnici imati pristup novom sustavu grijanja koji će biti zeleniji i jefiniji od dosadašnjih. Vrijednost investicije je 75 milijuna eura, a prva faza - izgradnja energane bit će gotova do kraja godine.
  Portal croenergo.eu


  Draškovec - prva hrvatska geotermalna energana kod Čakovca
  Energana Draškovec blizu Čakovca prva je hrvatska geotermalna energana koje će proizvoditi 18 megavata električne i 89 megavata toplinske energije. Dobivena struja predat će se u javnu mrežu, a toplinska i rashladna energija ponuditi obližnjim kućanstvima, gospodarskim objektima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. A to je tek prva faza izgradnje budućeg lječilišno-turističkog kompleksa. Damir Kušljić, voditelj projekta, ističe da će Draškovec, osim što će proizvoditi električnu i toplinsku energiju, biti impuls razvoju drugih investicijskih projekata u okruženju kao što su lječilišni kompleks Hortus Croatia, razvoj turističke zone i sustava daljinskog grijanja ili poticanje stakleničke proizvodnje. Izgradnjom geotermalne energane, koja će proizvoditi trećinu ukupne proizvodnje hidrocentrale Dubrava na Dravi, Međimurje će postati važno središte na energetskoj karti Hrvatske. Profitirat će i lokalna samouprava te stanovnici Preloga i okolice. Vjerujem da ćemo u četiri-pet godina dobiti jeftiniju energiju za grijanje, ne samo za Prelog već i za kompletan donjemeđimurski bazen, misli gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Sljedeći je korak gradnja turističko-lječilišnog kompleksa "Vrt Hrvatske" s vodenim parkom, hotelima, apartmanskim naseljem i terenima za sport i rekreaciju. Kolarek osim novih radnih mjesta vidi i veliku šansu za poljoprivredna gospodarstva koja bi vrlo brzo mogla prodati svoje proizvode gostima. U projekt će se u etapama uložiti 140 milijuna eura, a ulagači - Nijemci i Švicarci - ponovno računaju na europski novac. Iz jednog od najvećih svjetskih programa namijenjenog borbi protiv klimatskih promjena financira se samo 19 projekata iz cijele Europe.
  https://vijesti.hrt.hr/


  Izgradnja termalne energane u Draškovcu podržana s 14,7 mil. eura
  U društvu projekata izgradnje termalne tvornice kod Strasbourga, tehnologije izdvajanja ugljičnog dioksida spalionice ugljena u Velikoj Britaniji, projekta fotonaponskih ćelija u Portugalu, na popisu se projekata koji su ovaj tjedan dobili zeleno svjetlo od strane Europske komisije našao i projekt geotermalne elektrane u Draškovcu. Europska je komisija naime u programu financiranja projekata koji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena NER 300, između mnogih drugih, financijski podržala i projekt termalne energane u Draškovcu kao jedini takav projekt iz središnje i jugoistočne Europe. Ukupno je za 19 ovakvih projekata odobreno milijardu eura u desetak država EU, a projekt AAT Geothermae u Draškovcu nagrađen je s 14,7 milijuna eura. - To je veliko priznanje ne samo za investitore koji su razvili tehnologiju inovativne energane, nego i za Grad Prelog, Međimursku županiju i Hrvatsku, koja je pokazala da je država otvorena za inovacije i visoku tehnologiju - kazao je Peter Vesenjak iz Slovenije, regionalni koordinator projekta u kojem sudjeluju i partneri iz Švicarske i Njemačke. Novac će uložiti u izgradnju energane koja će na početku proizvoditi sedam megavata električne energije i 24 megavata toplinske, a u konačnici će snaga porasti na 17, odnosno 40 megavata. Istraživanja na bivšoj Ininoj bušotini termalne vode u Draškovcu već su obavljena, a na jesen bi trebali početi i radovi. Vesenjak otkriva da će uz postojeću bušotinu biti otvoreno nekoliko novih, kao i utisnik. Energana će iskorištavati termalnu vodu i plin koji koji se nalazi u vodi, a ugljični dioksid će se posebno zbrinjavati. Smanjenje emisije štetnog plina upravo je i plan Europske komisije. Uz odobrenih milijardu eura, uložit će se i 900 milijuna eura privatnog kapitala. Za Draškovec će do do 1. travnja iduće godine stići prvih 8,4 milijuna eura, a ostatak od 6,3 milijuna do kraja sljedeće godine. Energana je ujedno je i prva faza budućeg lječilišno-turističkog kompleksa "Vrt Hrvatske". Opskrbljivat će energijom buduće termalne toplice i plastenike za uzgoj voća i povrća, a energija će se ponuditi i kućanstvima te gospodarskim zonama. Geotermalne se elektrane smještaju u blizinu izvora vruće pare ili vode te se kontroliranim zahvatom na samom izvoru vodene pare, para pušta na turbinu koja je povezana sa generatorom koji proizvodi struju. S obzirom na utjecaj na okoliš, geotermalne su elektrane potpuno sigurne jer ne ispuštaju stakleničke ili otrovne plinove. Trenutno 24 države svijeta posjeduju funkcionalne geotermalne elektrane, od kojih prednjače Sjedinjene Američke Države sa ukupnom instaliranom snagom od 3000 MW, a to čini 0.3 % ukupne proizvodnje električne energije u SAD-u. Gledajući apsolutni iznos, prva dva mjesta zauzimaju Island sa 30% ukupne proizvodnje i Filipini sa 27%.
  foto: ekokuce.com


  PRVA GEOTERMALNA ELEKTRANA ‘Novo eko postrojenje, vrijedno 70 mil. eura, grijat će Međimurje’
  Već od iduće godine, čim se dovrši prva faza projekta švicarskog investicijskog fonda CloZEd Loop Energy i njegove hrvatske tvrtke AAT Geothermae - koji Europska komisija sufinancira s 14,7 milijuna eura - Međimurje će dobivati najčišću i najjeftiniju električnu i toplinsku energiju. U malenom međimurskom mjestu Draškovec, koje je u sastavu grada Preloga, uskoro bi trebala početi izgradnja prve geotermalne energane u ovom dijelu Europe. Riječ je o inovativnom projektu švicarskog investicijskog fonda CloZEd Loop Energy i njegove hrvatske tvrtke AAT Geothermae procijenjene vrijednosti do 70 milijuna eura, koji je nedavno podržala i Europska komisija dodijelivši mu nagradu od 14,7 milijuna eura iz programa NER 300 namijenjenog borbi protiv klimatskih promjena. Geotermalna energana nove generacije trebala bi biti izgrađena u blizini bivše Inine termalne bušotine u Draškovcu i u prvoj bi fazi već sljedeće godine trebala proizvoditi 7 megavata električne i 24 megavata toplinske energije, a već u sljedećoj fazi, do 2018., čak 17 megavata električne te više od 40 megavata toplinske energije, što je dobra vijest i za stanovnike tog dijela Međimurja koji će dobiti priliku koristiti se ekološki proizvedenom i, ono što je za njih sigurno još i važnije, jeftinom električnom i toplinskom energijom.

  Prvi i važni korak
  Ono što je Europsku komisiju privuklo da podrži taj projekt s čak 14,7 milijuna eura je činjenica da je riječ o inovativnom konceptu zatvorenog kruga. Geotermalna energana u Draškovcu će, naime, izvlačiti termalnu vodu s dubine od oko 1850 metara, ali i sve plinove koji su potopljeni u njoj, a radi se uglavnom o metanu, te koristiti i toplinu vode i spomenute plinove za proizvodnju energije dok se ugljikov dioksid koji nastaje u procesu proizvodnje neće, kako je to uobičajeno, ispuštati u atmosferu nego upuštati natrag na dubinu od oko 1850 metara. Na taj se način neće onečišćavati okoliš, a geotermalna elektrana pomoći će u regeneriranju termalnog izvora kojim se koristi za proizvodnju energije. O inovativnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica da je Europska komisija iz programa NER 300, koji je namijenjen isključivo za financiranje inovativne klimatski prihvatljive tehnologije, a kojeg, zanimljivo, pune sami onečišćivači okoliša, odlučila financirati samo 19 projekata iz cijele Europe, a projekt geotermalne energane u Draškovcu jedini je odobreni projekt iz istočne i srednje Europe. Stanovnike Međimurja sigurno veseli i činjenica da je geotermalna energana u Draškovcu tek prvi korak u realizaciji projekta nazvanog Hortus Croatiae, odnosno Vrt Hrvatske, procijenjene vrijednosti 150 milijuna eura koji uključuje i izgradnju holističkog wellness lječilišta, hotela, stambenog naselja s vilama i apartmanima i punionice mineralne vode te samim time i otvaranje najmanje 350 novih radnih mjesta.

  Zdrava klima
  Priča o tom projektu počela je prije sedam godina kada je tvrtka Hosting iz slovenskog Ptuja, koja se već 18 godina bavi konzaltingom u turizmu, a posebno vezano uz lječilišta i wellness, odlučila pronaći lokaciju pogodnu za realizaciju lječilišno-turističkog projekta u Hrvatskoj koju bi mogli ponuditi zapadnoeuropskim investitorima. Pogledali smo nekoliko lokacija kod Zadra i kod Zagreba i na kraju se odlučili za Draškovec. Ovdje je već postojala istražena bušotina termalne vode, bilo je dovoljno zemljišta pogodnog za kupovinu, a lokacija je i dobro prometno povezana. No na kraju je presudilo to da smo osjetili snažnu podršku lokalne zajednice i to da u ovom području vlada zdrava poduzetnička klima te da postoji dobar ljudski potencijal - govori direktor tvrtke Hosting Peter Vesenjak. Još početkom 70-ih INA je u Draškovcu bušila u potrazi za naftom i plinom te je naišla na izvor termalne vode u kojoj je bilo plina, ali ne dovoljno za ozbiljnu proizvodnju. Bušotinu u Draškovcu zato su zatrpali betonom i ona je tako stajala do početka 90-ih, kad je to zemljište kupio lokalni poduzetnik. On je odlučio bušotinu urediti i počeo je tražiti investitora zainteresiranog za izgradnju toplica. Povezao se tako i s tvrtkom Hosting, koja je baš tu lokaciju odabrala kao pogodnu za investiranje. Lokacija u Draškovcu ponuđena je preko tvrtke Hosting investitorima kao mjesto pogodno za gradnju lječilišno-turističkog kompleksa te je ubrzo uspostavljena suradnja sa švicarskim investicijskim fondom zainteresiranim za realizaciju projekta. Ubrzo je osnovana tvrtka AAT Geothermae, koja je prije pet godina otkupila bušotinu i oko 60 hektara okolnog zemljišta te uz pomoć konzultanata iz tvrtke Hosting počela razvijati projekt. No tada je stigla gospodarska kriza i činilo se da od toga, barem neko vrijeme, neće biti ništa.  Istina, gospodarska kriza nas je usporila, ali nismo dopustili da nas to obeshrabri. Prilagodili smo se vremenu, presložili prioritete i pronašli realna rješenja za financiranje projekta, te smo danas dobili projekt koji je i s tehnološke i s ekonomske strane i bolji nego onaj koji smo prvotno zamislili. Geotermalna elektrana, naime, u tom prvotnom projektu nije bila primarna, a onda smo odlučili okrenuti stvari i početi prvo s njenom realizacijom. I sada ne samo da nam Europska komisija pomaže u njezinoj izgradnji sa značajnim sredstvima, nego ćemo njenom izgradnjom omogućiti budućem lječilišno-turističkom kompleksu uštede na energentima i do 2 milijuna eura godišnje, što je itekako dobro prihvaćeno kod investitora - naglašava Vesenjak dodajući da će i preostale faze projekta Hortus Croatiae biti aplicirane na europske fondove.

  Visoke ocjene
  Činjenica da nam je odobrena novčana nagrada iz programa NER 300 veliki nam je poticaj za to. Naš projekt prošao je naime opsežni šestomjesečni “due dilligence” koji su proveli stručnjaci iz Europske investicijske banke i sama činjenica da je projekt prihvaćen govori da smo dobili visoke ocjene. A ako smo za tako kompliciran i opsežan projekt mogli dobiti visoke ocjene i novčanu nagradu, onda možemo biti optimistični i oko preostalih faza projekta - ističe Vesenjak te posebno naglašava da sve to ne bi bilo moguće bez pomoći lokalnih, regionalnih ali i državnih vlasti. Bez razumijevanja, prije svega Grada Preloga i Međimurske županije, koji beskompromisno podržavaju projekt i daju nam punu podršku, te Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji su odradili veliki posao u prijavi projekta ne bi bilo moguće doći do sredstava iz programa NER 300. Naime, natječaj za taj program bio je otvoren do 3. srpnja prošle godine, dakle samo tri dana nakon što je Hrvatska i službeno postala članicom EU, a na natječaj su se mogle prijaviti samo zemlje članice. Prvo smo morali provjeriti smijemo li uopće prijaviti naš projekt, a onda smo se suočili s jako kratkim vremenskim okvirom od samo tri dana u sklopu kojeg smo morali predati svu potrebnu opsežnu dokumentaciju kako bi naš projekt uopće mogao biti prijavljen. Na konferenciji prije desetak dana na kojoj su predstavljeni dobitnici novčanih nagrada iz programa NER 300, povjerenica Europske komisije za borbu protiv klimatskih promjena Connie Hedegaard iz Danske posebno je pohvalila predstavnike hrvatskih ministarstava gospodarstva te zaštite okoliša i prirode koji su odradili sjajan posao u prijavi našeg projekta - naglašava Vesenjak.

  Rijetke države
  No, europska sredstva samo su dobrodošao poticaj, ali ne i presudni faktor u realizaciji projekta. Pripreme za realizaciju su, naime, neovisno o odluci Europske komisije, počele još zmus s adaptacijom i dodatnim istraživanjem postojeće buštine termalne vode u Draškovcu. Tijekom ljeta vršit će se dodatna istraživanja, a na jesen počinje bušenje prve od ukupno četiri predviđene proizvodne bušotine. Na proljeće iduće godine trebala bi početi i gradnja same elektrane, a zatim i proizvodnja 7 megavata električne i 24 megavata toplinske energije. Nakon toga, do 2018., planira se završetak i druge faze projekta te proizvodnja 17 megavata električne i više od 40 megavata toplinske energije. Usporedo će se razvijati i projekt izgradnje lječilišno-turističkog kompleksa - naglašava Vesenjak. Hrvatska bi se tako već sljedeće godine mogla naći u društvu samo 24 države u svijetu koje imaju funkcionalne geotermalne elektrane. Prva geotermalna elektrana izgrađena je u talijanskom Larderellu i gotovo 50 godina bila je jedina geotermalna elektrana na svijetu. Danas su najveći proizvođači električne energije iz geotermalnog izvora Filipini, SAD, Meksiko, Italija, Japan, Novi Zeland i Kostarika.
  https://www.jutarnji.hr/

  Pročitano 1190 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive