Alden model hidroturbine
  Subota, 23 Srpanj 2011 22:13

  Alden model hidroturbine

  Alden Istraživački Laboratorij je razvio novi dizajn hidroturbine koja je daleko naprednija u smislu ostvarenja sigurnog prolaza za ribe.Turbina se sporija okreće i ima samo 3 lopatice, čime povećava mogućnost preživljavanja riba pri prolasku kroz turbinu bez gubitka proizvodnje. Jedan od glavnih problema hidroelektrana je smrtnost riba koje putuju nizvodno preko područja hidroelektrane. To se pokušava riješiti na mnoge načine koji su najčešće prilično skupi i ne baš toliko efektivni. Ova nova turbina bi mogla riješiti te probleme. Sama turbina je razvijena prema programu Odjela za Energiju iz SAD-a, koji je dao financiranje za taj višegodišnji projekt, koji je sada i završen.

  Cilj Aldenove turbine je bio razviti turbinu koja će dopustiti siguran prolaz riba koje idu nizvodno, te time smanjiti potrebu za skupim metodama da se postigne isto. Jedna od glavnih razlika naspram uobičajenih turbina je što ima puno manje lopatica (tri, naspram prosječno šest koliko ima Kaplan turbina, odnosno 14 do 18 koliko imaju Francis turbine), te nema uobičajenu rupu između lopatica i glavnog dijela turbine gdje ribe najčešće zapinju i pogibaju. Još jedan bitni element je da se Alden turbina puno sporije okreće, ali su ujedno stoga i puno većih dimenzija.

  Prvi biološki testovi sa tom turbinom su odrađeni još 2001. i 2002. pri čemu se koristilo više od 40.000 riba za procjenu. Rezultati su bili jako dobri, pogotovo za jegulje koje su inače ugrožena vrsta u SAD-u. Na testu je preživjelo više od 96% riba, a procjenjuje se da bi pri pravom radu preživjelo i više od 98% riba.

  EPRI, Alden i Voith Hydro će nadalje zajedno razviti Alden turbinu za komercijalno korištenje. Konačni inženjerski dizajn i izvještaj se očekuje u prvom kvartalu 2011. Testiranje u „pravom svijetu" će se napraviti za par godina i to će biti prvi put da će takvo testiranje biti dopušteno. Testno postrojenje će vjerojatno biti Brookfieldov projekt od 38 MW, na rijeci Mohawk sjeverno od Albanya, N.Y.

  Alden turbina bi se mogla koristiti na projektima do 1.000 MW ali se očekuje da će se uglavnom koristiti za projekte malih hidroelektrana sa snagom od 1 do 30 MW. Takvih projekata u SAD-u ima više od 1.000, gdje bi moglo biti postavljeno oko 2.000 Alden turbina. S tim turbinama se očekuje smanjenje troškova za puštanje riba kroz područje hidroelektrane, a u isto vrijeme se očekuje porast proizvodnje električne energije zbog povećanog protoka kroz turbinu jer se ne mora posebno odvajati put za ribe.
  www.obnovljivi.com

  1  Pročitano 1742 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive