Andasol 1,2,3 - CSP elektrana
  Petak, 22 Srpanj 2011 23:54

  Andasol 1,2,3 - CSP elektrana

  Sunčana termoelektrana Andasol 3 u Andalziji na jugu Španjolske po prvi je put proizvela solarno generiranu paru za vrijeme testne faze kada su redovi paraboličnih odgledala bili usklađeni sa suncem. Ovaj test još je jedan uspješan korak na putu ka dovršetku i puštanju u pogon elektrane snage 50 megavata. Andasol 3 s komercijalnim radom trebala bi započeti u listopadu 2011., te zajedno sa solarnim elektranama Andasol 1 i Andasol 2, koje su dizajnom gotovo identične, opskrbljivati skoro pola milijuna potrošača ekološki prihvatljivom električnom energijom. Elektrane Andasol 1 i 2 već su priključene na elektroenergetsku mrežu. Elektrana Andasol 3 ima sustav za skladištenje topline koji omogućuje proizvodnju električne energije čak 8 sati za vrijeme oblačnog vremena ili noću. Do kraja srpnja oba skladišta biti će ispunjena posebno slanom smjesom koja je potrebna za skladištenje topline. Nakon što turbine budu sinkronizirane u kolovozu, provesti će se daljnji testovi kojima se već planira dostavljanje proizvedene električne energije u španjolsku elektroenergetsku mrežu. Više od 200.000 paraboličnih ogledala koja pokrivaju područje veličine 70 nogometnih igrališta postavljeno je u sklopu elektrane Andasol 3. Investitori u elektranu Andasol 3 su: Stadtwerke München, Ferrostaal, Solar Millennium, RWE Innogy i RheinEnergie. Španjolska tvrtka Duro Felguera uz Ferrostaal, Solar Millennium i njihovu pridruženu podružnicu Flagsol bila je odgovorna za planiranje i izgradnju ove solarne elektrane.
  www.croenergo.eu
  542
  2

  Nezamislivo je velika i moćna, a nijedno drugo energetsko postrojenje ne izgleda ni približno slično. Prostire se preko terena koje je površinom jednako kao 210 nogometnih igrališta, a preko ograde nije moguće vidjeti ništa drugo osim beskrajnih jezivih linija zakrivljenih zrcala. Simultano se u tišini okreću i prate Sunčevu putanju kako bi 'zarobili' što više energije. Prije nešto manje od mjesec dana, na pustoj andaluzijskoj visoravni zasjao je jedan impresivan primjer onoga što obnovljivi izvori energije mogu ponuditi. Posljednji od 600 tisuća zakrivljenih zrcala je spojen i Andalsol, najveća svjetska solarna elektrana mogla je početi s radom. Nezamislivo je velika i moćna, a nijedno drugo energetsko postrojenje ne izgleda ni približno slično. Prostire se preko terena koje je površinom jednako kao 210 nogometnih igrališta, a preko ograde nije moguće vidjeti ništa drugo osim beskrajnih jezivih linija zakrivljenih zrcala. Simultano se u tišini okreću i prate Sunčevu putanju kako bi 'zarobili' što više energije, piše Independent.

  Elektrana usred 'ničega'
  Konzorcij od četiri njemačke tvrtke je izabrao pustu lokaciju na španjolskoj visoravni Guadix, kojih pedesetak kilometara od Granade na kojem je izgradio 350 milijardi eura vrijedno postrojenje Andasol. Osim što je pusta, visoravan se pokazala kao pogodna zbog svoje nadmorske visine od 1,100 metara, što znači da je zrak čišći i manje turbulentan nego na nižim visinama. Upravo zbog toga moguće je skupiti više solarne energije nego na cijelom Arapskom poluotoku. Od ostalih pogodnosti tu su podzemni izvori koji opskrbljuju turbine vodom, te oko dvije tisuće sunčanih sati godišnje. Nije izostala ni podrška lokalnih državnih tijela, ali ipak nije sve bez problema. Direktor Anadola, Rainer Kistner se boji da bi uskoro u Španjolskoj moglo doći do smanjivanja državnih subvencija za alternativne izvore energije, baš kao što se nedavno dogodilo i u Velikoj Britaniji, gdje su smanjene za polovicu sredstava. To bi predstavljao udar na financijsku žilu kucavicu za sve projekte takve vrste. Znamo da će u budućnosti tarife dramatično padati, govori Kistner. Ali to se ne smije odnositi na postojeća postrojenja, jer vlada mora investitorima dati određene garancije. Ne može u jednom trenutku reći da će platiti određenu cijenu, a već u idućem se samo ispričati i ponuditi samo pola od toga.

  Investicije u obnovljive izvore energije pod velikim upitnikom
  Međutim, nije samo solarna energija na udaru u Španjolskoj i Britaniji, nego u cijelome svijetu. Revizori iz tvrtke Ernst & Young tvrde da, ukoliko se dužnička kriza u eurozoni pogorša, u financijama namijenjenima za financiranje sličnih projekata mogla bi se pojaviti rupa od 45 milijardi dolara na svjetskoj razini do 2015. godine. Čak i ako se poticaji vlada ne smanje, što nije realno za očekivati, za manje od četiri godine u deset najvećih ekonomija u svijetu pojaviti će se manjak od 22,5 milijardi dolara za investicije u obnovljive izvore energije. Procjenjuje se da će od toga biti oko 5 milijardi dolara u Britaniji, a 6 milijardi dolara u Španjolskoj. Analitičari tvrde da će se ekonomska neizvjesnost negativno odraziti na obnovljive izvore energije, gledano dugoročno. Zemlje smanjuju smanjuju subvencije da se lakše mogu nositi s deficitom, ali takvi potezi, iako opravdani, izazvati će dugoročne implikacije. Direktor Andasola Kistner tvrdi da su subvencije za obnovljivu energiju bile predmet političke rasprave o smanjenju duga Španjolske, ali dodaje da veliki proizvođači električne energije pokušavaju okriviti tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima kao razlog za porast cijena energije. Objašnjava da je španjolska vlada blizu bankrota, a još uvijek se primjenjuju zakoni iz vremena kada je stanje bilo sasvim u redu. Preveliki rizici jednostavno guše ulazak novih tehnologija na tržište proizvođača električne energije. U međuvremenu, stvarna žrtva kao i uvijek ispada okoliš. Proizvodnja električne energije iz Andasola sprječava oko 500 tisuća tona emisije CO2 u atmosferu godišnje, a unatoč tome što neki tvrde da su proizvodni kapaciteti skromni, njenih 150 megavati je ipak dovoljno za grad od pola milijuna stanovnika. Veći proizvodni kapaciteti se mogu zahvaliti zakrivljenim zrcalima koji se koriste umjesto fotonaponskih ćelija. Za razliku od njih, zrcala ne proizvode izravno električnu energiju, nego apsorbiraju toplinu koja se zatim provodi i čuva u 30 tisuća tona soli, a dovoljna je za okretanje parnih turbina koje proizvode električnu i do osam sati nakon zalaska Sunca.Unatoč smanjivanjima u investicijama namijenjenima za alternativne izvore energije, kompanije još uvijek traže mjesta za slične projekte. Takav je i Desertec Industrial Initiative koja je nedavno objavila planove za projekt solarne elektrane u Sahari. Izgradnja 400 milijardi eura vrijednog pogona bi trebala početi 2015. godine u regiji Ouarzazzette u Maroku. Iz njega bi se do 2050. godine moglo proizvoditi energije dovoljno za oko 15 posto potreba na prostoru Europe. Lokacija budućeg postrojenja osigurava da kolektori u samo šest sati na Sunčevom svjetlu dobiju energije više nego cijeli svijet u godinu dana.
  www.znanost.com
  Pročitano 1277 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive