Solar junction ćelije 43,5 %
  Četvrtak, 14 Srpanj 2011 20:51

  Solar junction ćelije 43,5 %

  Visokoefikasne ćelije s više spojeva ostvarile su novi svjetski rekord u efikasnosti za ćeliju. Ćelija je spremna za komercijalnu proizvodnju. Solar Junctionov uspjeh su djelomično sufinancirali SAD-ov Odjel za energiju, tj. njen program PV Inkubator Državnog laboratorija za obnovljive izvore energije (NREL). Efikasnost ćelije je potvrdio NREL-ov laboratorij za mjerenja i karakterizaciju. Ćelija koja ima dimenzije 5,5 x 5,5 mm je nadmašila dosadašnji rekord za 1,2%, te ima puno veću prosječnu korisnost od drugih ćelija. Solar Junctionove ćelije koriste njihovu tehnologiju A-SLAM, koja omogućuje kompaniijama da optimalno rasporede solarni spektar za maksimalnu efikasnost i veću pouzdanost sustava. Tokom zadnje četiri godine je godišnji porast efikasnosti CPV ćelija bio 0,4%. S druge strane Solar Junction je u zadnjih 9 mjeseci povećao efikasnost svojih ćelija za ogromnih 2,1%.
  www.obnovljivi.com

  2


  Solarna energija je prisutna svuda oko nas u izobilju. Problem je kako iskoristiti njezin veliki dio na korist ljudima. Kako povećati učinkovitost pretvaranja solarnog zračenja u električnu energiju? Brojni znanstvenici širom svijeta pokušavaju dulje vrijeme naći odgovor na ta pitanja. Na Institutu za tehnologiju u japanskom Kyotu, znanstvenici su odstupili od uobičajenog puta i krenuli sasvim novim tragom. Pokušavaju naći način da uz vidljivi iskoriste i nevidljivi dio Sunčevog zračenja za stvaranje električne energije. Stoga pokušavaju napraviti solarne fotonaponske ćelije koje će primati vidljivo, infracrveno i ultraljubičasto Sunčevo svjetlo. Kako su u ožujku ove godine izvijestili na skupu japanskog udruženja za primijenjenu fiziku, njihova nova fotonaponska ćelija proizvodi struju ne samo od vidljivog svjetla, već i od infracrvenog i ultraljubičastog svjetla. Istraživački tim sa Kyoto Institute of Technology predvodi izvanredni profesor Saki Sonoda. On se nada da je njegov tim na pravom putu da razvije učinkovitiju fotonaponsku ćeliju i to bi prije mogla biti njihova jednostruka nego konvencionalnije višestruke ćelije. Višestruke ćelije imaju više tankih slojeva filmova s različitim kapacitetima apsorpcije zračenja. To može pomoći hvatanju cijelog spektra svjetla. Međutim, prema profesoru Sonodi, to je također moguće učiniti jednostavnije s njihovom jednostrukom ćelijom. Te su nove ćelije napravljene od galij-dušičnih (GaN) poluvodiča. Ćelija se dobiva stvaranjem širokih razmaka između pojaseva transparentnih složenih galij-dušičnih poluvodiča sa 3d tranzicijskim metalima kao što je mangan. Galij pripada istoj obitelji kao i skandij, titan, vanadij, krom, željezo, kobalt, nikal, bakar i cink. Sonodin tim je istraživao i te elemente. Tako je i za aluminij-dušični (AlN) spoj, koji ima vrlo veliki razmak među pojasevima, ustanovljeno da bi mogao dobro upijati vidljivo svjetlo. Ukoliko se pogledaju statistički podaci, uočava se da je snaga struje u strujnom kruhu fotonaponske ćelije oko 10?A/cm2 što je oko jedna tisućina obične fotonaponske ćelije s kristalima silicija. Sonoda objašnjava da su danas ćelije i elektrode odvojene, dok su kod njihove ćelije povezani te je stoga električni otpor njihove ćelije vrlo velik. Ostaje da se sačekaju novi rezultati istraživanja koji bi mogli pokazati put do učinkovite solarne ćelije zasnovane na sasvim drugačijem mehanizmu.
  www.znanost.com
  Pročitano 1214 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive