Belo Monte Brazil - hidroelektrana
Utorak, 05 Srpanj 2011 23:38

Belo Monte Brazil - hidroelektrana

Brazilski institut za okoliš (IBAMA) izdao je konzorciju brazilskih poduzeća Norte Energii službenu licencu kojom odobrava gradnju hidroelektrane Belo Montea na rijeci Xingu u Amazoni čija će snaga biti 11.233 megavata", priopćilo je u srijedu to vladino tijelo. Elektrana će biti treća po veličini u svijetu. Indijanske zajednice na tom području, 'zeleni' i Katolička crkva pokrenuli su prije više od godinu dana kampanju protiv gradnje te hidroelektrane koja će poplaviti 500 četvornih kilometara uz rijeku Xingu, na zapadu amazonske države Pare i natjerati na preseljenje 16.000 ljudi, po službenim podacima.Njihovu su borbu popularizirale zvijezde poput kanadskog redatelja filma Avatar Jamesa Camerona koji je lani više puta dolazio u Brazil kako bi pružio potporu domorocima i zatražio od tadašnjeg predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve "da bude junak i zaustavi" projekt. "To su kriminalni radovi kojima će se uništiti velik dio šume, koji utječu na život više desetaka tisuća ljudi i koji će isušiti rijeku (Xingu) o kojoj ovisi pet indijanskih sela", rekla je Antonia Melo, čelnica pokreta "Xingu živi zauvijek". "Belo Monte će jamčiti energetsku sigurnost Brazila" proizvodeći 10 posto električne energije u zemlji, odgovorio je u srijedu brazilski ministar energetike Edson Lobao, najavljujući plan održiva razvoja za to područje. Belo Monte, čija će gradnja stajati 11 milijarda dolara, bit će treća po veličini hidroelektrana u svijetu, nakon Tri klanca u Kini (18.000 MW) i Itaipua (14.000 MW) na granici Brazila i Paragvaja.
www.croenergo.eu

Brazilski sud u utorak je naredio da se prekinu radovi na izgradnji hidroelektrane Belo Monte, treće po veličini takve hidrocentrale u svijetu, usred brazilske Amazone, s obrazloženjem da se indijanske zajednice na tom području prethodno nije pitalo za mišljenje. Sud je priopćio da je "naredio prekid radova zbog toga što prethodno nije zatraženo mišljenje indijanskog stanovništva". Sud je odredio globu od 250.000 dolara na dan za javni konzorcij Norte Energia ne bude li poštovao njegovu odluku. "Ovo je povijesna odluka za zemlju i narode uz rijeku Xingu. To je velika pobjeda koja pokazuje da Belo Monte nije svršena stvar. Iznimno smo sretni i zadovoljni", rekla je Antonia Melo, koordinatorica pokreta Xingu Vivo. Hidroelektrana Belo Monte koja se počela graditi na rijeci Xinguu, vrijedna gotovo 13 milijarda dolara, najveća je koja se trenutačno gradi u Brazilu i treća u svijetu. Trebala bi imati snagu od 11.233 megavata, što bi osiguralo 11 posto potreba zemlje za električnom energijom. Borbu Indijanaca, 'zelenih' i Katoličke crkve protiv gradnje Belo Montea popularizirale su slavne osobe poput pjevača Stinga i redatelja uspješnica "Titanica" i "Avatara" Jamesa Camerona. Čelnik brazilskih Indijanaca Raoni (82), poznat u svijetu po svojoj borbi za zaštitu Amazone i indijanskih naroda, zatražio je "prekid" gradnje hidrocentrale na UN-ovoj konferenciji o održivom razvoju Rio+20 u lipnju u Rio de Janeiru. Brazil je drastično smanjio sječu šume kako bi zaštitio Amazonu i tvrdi da je među velikim gospodarstvima uložio najviše u čiste energije. No zbog ubrzana razvoja ulaže u velike infrastrukturne projekte kao što su brane i ceste u Amazoni. Gradnjom hidrocentrale poplavilo bi se 500 četvornih kilometara zemljišta uz rijeku i uništio velik dio šume. Premda zemlja domaćih stanovnika ne bi bila poplavljena, isušivanje rijeke bitno bi utjecalo na njihov način života jer uglavnom žive od ribolova. [H/AFP] 
www.croenergo.eu
2
Pročitano 1408 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive