PS10 Sevilla - CSP elektrana
Petak, 01 Srpanj 2011 11:01

PS10 Sevilla - CSP elektrana

Autocesta A-49 koja zavija španjolskom Andaluzijom možda će u budućnosti naći svoje mjesto u kvizovima znanja. Upravo pored nje, oko 10 kilometara izvan Seville, nalazi se prvi komercijalni solarni energetski toranj u povijesti. Bijela 115 metara visoka građevina blješti i za tmurnih dana. Toranj obasjavaju 624 velika zrcala, heliostata. Heliostati su raspoređeni u krug oko tornja i reflektiraju sunčevu energiju u receptore na tornju. Polje heliostata oko tornja proteže se na čak 75.000 metara. Ovako nasađen u polju i okupan intenzivnom svjetlošću, toranj PS10 izgleda kao crkva budućnosti. Ipak, njegova snaga nije zanemariva - za sunčanih dana, toranj proizvodi 11 megawata, što je dovoljno energije za otprilike 6.000 kućanstava. "Naš cilj je stvaranje 300 megawata do 2013. godine., a u sljedećih nekoliko godina planiramo napraviti nove i veće elektrane u ovom dijelu Španjolske", objasnio je CNN-u svoje „zelene planove" Valerio Fernandez, glavni inženjer elektrane. "Koncept rada elektrane oponaša prirodne životne procese. Ogledala se okreću prema suncu poput divovskih suncokreta, a energija koja grije toranj pretvara ga u bojler - para prolazi kroz ugrijani toranj i natrag u turbine gdje generator od parne stvara električnu energiju", objašnjava Fernandez. Sakupljač svjetlosne energije nalazi se pri vrhu tornja. Svih 92 posto energije koju dobiva efektivno se iskorištava pretvaranjem u paru. To je odličan postotak za obnovljive izvore energije. Temperatura koja se razvija u sakupljaču prelazi 257 stupnjeva Celzijevih. Zapadno od PS10 nalazi se još veći toranj PS20, trenutno zatvoren zbog održavanja. Nakon otvaranja u travnju, proizvodit će dvostruko više energije od PS10, točnije dovoljno za 10.000 kućanstava.
metro-portal.hr

s2
s3
s4

Torresol Energy planira izgradnju četiri solarna toplinska tornja kao dio svog 200 MW Parsolex projekta u provinciji Badajoz u Španjolskoj. Dvije 50 MW solarne toplinske elektrane se planiraju u Meridi, a dvije u Usagre, a ukupna vrijednost projekta je 1 milijardu dolara. Gradnja projekta bi trebala početi 2013., a sve četiri elektrane bi bile izgrađene do 2019., s tim da to ovisi o studiji utjecaja na okoliš koju moraju odobriti regionalna vlada Extremadure, kao i Španjolsko ministarstvo industrije. Projekti se sastoje od 4.650 heliostata, koji bi se rasprostirali na kružnom području promjera 1825 metara, te tornja u sredini čija je visina 190 metara.
www.obnovljivi.com
Pročitano 1441 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive