SkySails Marine
  Utorak, 09 Listopad 2018 23:26

  SkySails Marine

  Razvijena su nova jedra za prekooceanske teretne brodove. Njemačka tvrtka SkySails Marine izumila je jedra koja bi mogla drastično smanjiti utrošak energije i zagađenje u prekooceanskoj plovidbi. Uporabom zmajeva teretni brodovi smanjili bi potrošnju goriva i mogli ploviti koristeći isključivo energiju vjetra. “Ideja je vrlo jednostavna. Zmajevima postižemo znatno snažniji potisak nego sa bilo kojom drugom vrstom jedra”, rekao je u razgovoru za CNBC osnivač tvrtke Stephan Wrage. “Zmaj je znatno snažniji i od tradicionalnog jedra i od zračne turbine”, pojasnio je ovaj inžinjer aeronautike. Jedan takav zmaj košta oko 1.5 do 2.5 milijuna eura. Već je iskušan na nekoliko teretnih brodova i rezultati su pozitivni. Upotreba energije se prepolovila. Zmajevi za teretne brodove funkcioniraju na visini od 300 do 400 metara. Kada su vremenski uvijeti povoljni, a vjetar snažan, specijalizirano jedro u stanju je proizvesti energije koja je jednaka energiji od 2 tisuće kilovata. U idealnim uvjetima SkySails sistem brodu bi uštedio oko 10 tona goriva dnevno. Zmaj je, tvrde njegovi tvorci, sposoban proizvesti 25 puta više pogonske energije nego tradicionalno jedro. Za sada, samo dva teretna prekooceanska broda koriste zmajeve u svojoj plovidbi. Razvoj tvrtke usporila je kriza koja je započela 2008. godine. U takvim uvjetima, vlasnici brodova nisu skloni uvođenju skupih, iako dugoročno isplativih, inovacija. Pa ipak, zmajevi za brodove možda imaju svijetlu budućnost. Inžinjeri aeronautike izumili su i zmajeve za malene brodove, poput jahti i jedrilica. Tvrtka SkySails osnovana je 2001. godine, zapošljava 40 ljudi i središte joj je u Hamburgu.
  net.hr

   

  HD SKYSAIL 750 1

  HD SKYSAIL 750 2

  HD SKYSAIL 750 3

  HD SKYSAIL 750 4

  HD SKYSAIL 750 5

  HD SKYSAIL 750 6

  Pročitano 81 puta

  Energetski Projekti

  hrastovic energetski projekti banner

  Energetski Video

  hrastovic energetski video banner

  Energetski Članci

  hrastovic energetski clanci banner

  Random video

  Udruga SOLAR

  Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

  Opširnije

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

  Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  Kralja Tomislava 82
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
  Fax: 031-815-006
  Mobitel:099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive