Generiranje energije zmajevima
  Nedjelja, 07 Listopad 2018 15:10

  Generiranje energije zmajevima

  Upregnimo zmajeve i bespilotne letjelice za budućnost energije vjetra. Što se krećemo više, to su brzine vjetra sve veće i veće. Toga su svjesni i proizvođači jer iz godine u godinu imamo sve veće i snažnije vjetroagregate. U nekom trenutku, međutim stupovi postaju preskupi za postavljanje i temeljenje. Zato se za budućnost vjetroelektrana treba okrenuti novim tehnologijama, a ideja o korištenju zmajeva i letjelica u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje.

  Da li je budućnost vjetroelektrana u golemim zmajevima?
  Jedan od primjera korištenja takvih tehnologija je i Googleova tvrtka Makani koja proizvodi energetske zmajeve koji se mogu uzdignuti do visine od 400 metara. Golemi zmaj instalirane snage 600 kW leti u krug, dok turbine postavljene na krilima proizvode električnu energiju. Putem vodilice kojom je pričvršćen za zemaljsku postaju generirana električna energija teče prema zemlji i dalje u mrežu. Makanijev zmaj može proizvoditi energiju već pri brzinama vjetra od 4 m/s, dok je optimalna točka na brzini od 11,5 metara u sekundi. Radijus koji opisuje iznosi 145 metara, sam zmaj je od kompozitnih materijala, dok je vodilica izrađena od ugljičnih vlakana, a kao vodič koristi aluminij. Budući da je iza ovog projekta stao Google, vrlo je izgledno da bi ova tehnologija korištenja energije vjetra ima izvjesnu budućnost.

  Jesu li doista potrebne visokotehnološke letjelice?
  Britanska tvrtka Kite Power Systems prototipom svog jednostavnog sustava pokazuje da nam nisu potrebne kompleksne letjelice da bismo ovako koristili energiju vjetra. Ideja je vrlo jednostavna: dovoljno je privezati zmaj za vitlo i pustiti ga da odleti i kruži. Dok zmaj uzlijeće vodilica se odmotava. Agregat radi u generatorskom modu i generira električnu energiju. Kada vodilica dostigne određenu duljinu agregat se prebacuje u motorski rad i počinje privlačiti zmaj. Količina generirane energije u generatorskom modu je veća od potrošene za motorski rad i tako smo u dobitku. Kako bismo osigurali konstantnu proizvodnju vjetroagregat je opremljen s dva zmaja. Dok privlačimo jedan u motorskom radu, istovremeno otpuštamo drugi i alternator radi pri približno optimalnoj brzini. Jedna od velikih prednosti ove tehnologije je njena relativna jednostavnost pogotovo prilikom korištenja na pučini. Naime unatoč tome što cijene offshore vjetroelektrana drastično padaju, troškovi postavljanja i održavanja ovakvog sustava su drastično manji. Sve to govori da bi ova tehnologija mogla naći zanimljivo područje primjene na mjestima gdje je montaža klasičnih agregata preskupa. To se prije svega odnosi na područja oceana gdje su dubine veće od 60 metara. No nameće se još jedno pitanje u cijelom konceptu: Kako uspijevaju izbjeći da se dva paralelno puštena zmaja ne zapletu?

  A da proizvodnju prepustimo bespilotnim letjelicama?
  Doista, mogli bismo. Nije neobično da je švicarski Twingtec je došao do slične ideje kao i prethodne dvije tehnologije, ali su umjesto zmajeva odlučili iskoristiti bespilotnu letjelicu. Sustav funkcionira tako da letjelica polijeće vertikalno, i funkcionira slično kao zmajevi u prethodnom slučaju. Kad vjetra nestane, letjelica se u kontroliranim uvjetima ponovno spušta na platformu s koje je poletjela. Prednost sustava je što čitav stane u standardni komercijalni kontejner tako da ga je moguće dostaviti bilo gdje u svijetu gdje je potreban. Općenito, svi sustavi korištenja letjelica ili zmajeva za proizvodnju električne energije imaju svoje prednosti. Zbog toga ostaje isključivo pitanje koja će od njih pokazati svoju komercijalnu opravdanost. Meni se osobno sviđaju posljednje dvije tehnologije jer su puno jednostavnije i jeftinije za masovniju proizvodnju. S druge strane za svaku od ovdje predstavljenih tehnologija bit će pravi izazov da ijedna od njih dođe do tog koraka i doista označi budućnost vjetroelektrana.
  Fotografija: Twingtec

   

  HD VJETRO ZMAJEVI 750 1

   

  Škotska: Cijele regije 100% na energiju zmajeva?
  U nekim dijelovima Škotske jedan od odgovora za povećanjem udjela obnovljivih izvora energije je puštati zmaja. Jedna škotska regija otišla je toliko daleko da planira u nešto manje od 10 godina, u potpunosti biti pogonjena energijom zmajeva. Provedba ove ideje u stvarnost ne bi bila moguća bez napora britanske firme Kite Power Solutions. Njihovi “kytoons” izgledaju kao padobrani te lebedći na 6000 metara nadmorske visine generiraju na stotine megavata električne energije za vrlo male novce. Kite Power Solutions uskoro će instalirati 500 kW offshore sistem u blizini grada Stranraer. Do 2025. godine firme očekuje kako će ova offshore elektrana biti u punom pogonu te stvarati čistu električnu energiju iz zračnih struja. KPS javlja kako je njihov sistem toliko cjenovno pristupačan da za njegovu instalaciju neće biti potrebne bilo kakve državne subvencija poreznih obveznika. Svaki elektrana-zmaj je širok oko 40 metara te u pogledu proizvodnje električne energije ima jednaku snagu kao i 100 metarska vjetroturbina. Jedna od velikih prednosti ovog elektroenergetskog sistema je da se može postaviti na lokacijama gdje je tradicionalne offshore vjetroturbina vrlo teško instalirati. KPS javlja kako energetska farma sa nešto više od 1.000 zmajeva može proizvesti više električne energije od planirane nuklearne elektrane Hinkley Point C. Budući da Škotska vrlo vjetrovito mjesto, a zmajevi će generirati električnu energiju većinu vremena, David Ainsworth, direktor poslovnog razvoja Kite Power Solutions, procjenjuje da će u prosjeku biti manje od 10 dana godišnje kada Kytoons neće moći proizvoditi električnu energiju. Tokom tih razdoblja, ventilatori će zadržavati zmajeve u zraku sve dok jačina vjetra ne bude opet dovoljna za nastavak proizvodnje električne energije.
  energis.ba

   

  HD VJETRO ZMAJEVI 750 2

  HD VJETRO ZMAJEVI 750 3

   

   

  Pročitano 223 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive