Nestašica rijetkih metala
  Utorak, 15 Studeni 2011 10:08

  Nestašica rijetkih metala

  Prema najnovijoj studiji Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (European Commission's Joint Research Centre), pet rijetkih metala koji su ključni u proizvodnji energije niskih emisija CO2, mogli bi uskoro postati još teže dostupni, a i povećati će se njihova upotreba. Razlozi za ovakav scenarij leže u europskoj ovisnosti o uvozu, povećanju globalne potražnje, koncentracije opskrbe i geopolitičkim pitanjima. Znanstvenici JRC-a ispitali su korištenje sirovina, posebice metala, u šest prioritetnih energetskih tehnologija s niskom razinom emisija CO2 koje su dio Komisijinog strateškog energetsko-tehnološkog plana (SET-Plan): nuklearnoj, solarnoj i proizvodnji električne energije iz vjetra, potom bioenergiji, hvatanju i skladištenju ugljika, te naposljetku prijenosnim elektroenergetskim mrežama. Studija je zaključila da je pet metala - telur, indij, galij, neodimij i disprozij, u posebno rizičnom stanju od nestašice, a svi su vrlo važni u proizvodnji električne energije iz vjetra i sunca. Rezultati su doveli do zaključka da bi velika implementacija tehnologija za proizvodnju električne energije iz solarnih izvora zahtijevala čak polovicu trenutne svjetske opskrbe telurom i četvrtinu svjetske opskrbe indijem. Istovremeno, predviđen uzlet tehnologije proizvodnje električne energije iz vjetra u Europi zahtijevati će velike količine neodimija i disprozija koji su potrebni za proizvodnju permanentnih magnetskih generatora. Kako bi se izbjegle ili ublažile nestašice navedenih materijala, u izvješću su razmotrene opcije kao što su reciklaža, povećanje europske proizvodnje navedenih metala i razvoj alternativnih tehnologija koje koriste dostupnije i učestalije materijale. Međutim, navedeni metali ne mogu se niti reciklirati niti zamijeniti dostupnijim alternativama. U bliskoj budućnosti JRC namjerava provesti slične studije i za druge tehnologije koje koriste rijetke metale kao što su električna vozila, pohrana energije, određeni oblici rasvjete te gorive ćelije.
  www.croenergo.eu


  Mogući nedostatak metala za koje postoji velika potražnja, a kojima kao isporučitelj dominira Kina mogu ugroziti europske ciljeve za promet bez ugljičnog-dioksida i održivi razvoj, pokazala je nova studija Europske Komisije. Studija Joint Research Centra kaže da bi smanjenje isporuka metala tokom iduća dva desetljeća moglo ugroziti proizvodnju solarnih, nuklearnih i tehnologija na vjetar kao i električna vozila i sustave hvatanja ugljičnog-dioksida. Ovo istraživanje bi jako moglo utjecati na Europske planove za ekonomiju bez CO2 do 2050., a koja se temelji na razvoju obnovljivih izvora energije. Te ambicije ovise o dostupnosti neodimija, disprozija, indija, telurija i galijuma, metala koji su u potražnji na svijetu. Komisija je identificirala mnoge rijetke metale (njih 14) koji bi mogli biti u nestašici. Europa ovisi o uvozu za skoro sve te rijetke metale, ali iako njih ima puno, i geografski su dobro rasprostranjeni po cijeloj Zemlji, te se do njih teško dolazi - i unatoč njihovoj važnosti, Kina kontrolira skoro 90% tržišta. To bi moglo utjecati na mnoge industrije, te bi utjecaj na alternativnu energiju zbog njenog planiranog rasta mogao biti ogroman. Solarna tehnologija će trebati pola potreba telurija i 25% svjetskih potreba indija, dok će energija vjetra trebati 4% potreba za neodimijem i disprozijem. Iako ti postotci nisu veliki za energiju vjetra, problem je što se više od 90% potreba za tim metalima proizvodi u Kini u kojoj potražnja za tim elementima jako raste, a imaju i ograničenja u izvozu. Izvještaj kaže da bi političari trebali razmisliti o otvaranju europskih rudnika gdje ima rijetkih metala, a i da bi trebalo reciklirati i mijenjati metale sa češćim materijalima. Grupe za okoliš kao što su Friends of the Earth Europe su nedavno pozvale Europsku vladu da pojačaju recikliranje kako bi smanjili trošenje prirodnih resursa.
  www.vjetroelektrane.com
  Pročitano 1395 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive