Sufinanciranje eko vozila
Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 13:24

Sufinanciranje eko vozila

Za sufinanciranje eko vozila prijavio se više od 200 tvrtki. Na Javni poziv za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila, kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio 20. lipnja, prijavilo se više od 200 hrvatskih tvrtki. Međutim, samo je njih 127 dobilo 13 milijuna kuna za ukupno 506 vozila. Prema tome, moći će se sufinancirati kupnja 286 električnih bicikala (1,2 mil. kuna), 122 električna vozila (8,6 mil. kuna), 29 vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin (oko dva mil. kuna) te 69 vozila L kategorije (oko mil. kuna). Iz Fonda naglašavaju da je u 2017. godini u Hrvatskoj registrirano 277 električnih osobnih vozila, a rezultati ovih javnih poziva pokazuju da će se ta brojka barem udvostručiti. Uz prvi poziv ove godine koji je bio namijenjen građanima za sufinanciranje eko vozila, Fond planira do kraja godine objaviti i Javni poziv za sufinanciranje punionica vozila na električnu energiju, objavio je Jutarnji list.

Kreće nova runda ekopoticaja za tvrtke!
Na raspolaganju će biti 13 milijuna kuna, iznos poticaja bit će do 40 posto cijene vozila, a nabavljati se može jedno ili više vozila. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sutra će objaviti javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za trgovačka društva, obrtnike, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tijela državne uprave te ostale proračunske i izvanproračunske korisnike. Na raspolaganju je ukupno 13 milijuna kuna koji će se dodijeliti putem subvencija, odnosno financijskih pomoći. Iznos poticaja bit će do 40 posto cijene vozila pa će se tako za nabavu od pet do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin. Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila kategorije N2, N3, M2 ili M3 do čak 400 tisuća kuna. Nabavljati se može jedno ili više vozila, ali neovisno o kombinaciji koju odaberu korisnici će maksimalno moći dobiti do 400 tisuća kuna. Uz prijavni obrazac, ponudu za vozilo te njegove tehničke karakteristike, treba priložiti i dodatne potvrde i izjave, ovisno o tome javlja li se na natječaj tvrtka ili jedinica lokalne samouprave. Sredstva će se odobravati prema redoslijedu primanja, dok se prijave šalju preporučenom poštom, a mogu se dostaviti i osobno u pisarnicu Fonda. S tvrtkama čiji zahtjevi udovoljavaju uvjetima poziva te su predani u sklopu raspoloživih 13 milijuna kuna, sklopit će se ugovor, a kupnju treba realizirati u roku od 12 mjeseci.

Za što se sve mogu dobiti poticaji:
električni bicikli - do 5000 kuna, komada min. 5 - max. 15
električna vozila L1-L7 kategorije - do 20.000 kuna
vozila kategorije M1 i N1 s hibridnim plug-in pogonom - do 40.000 kuna
vozila kategorije N1 s pogonom na SPP i UPP - do 40.000 kuna
vozila kategorija M1 i N1 s električnim pogonom - do 80.000 kuna
vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP ili UPP - max. 400.000 kuna
www.jutarnji.hr

 

Država će vam sufinancirati kupnju električnog automobila s do 80.000 kuna
Od srijede ponovo kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila, najavili su to u ponedjeljak prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Prema riječima ministra Ćorića, na raspolaganju će biti 12 milijuna kuna, a kroz par tjedana oko 13 milijuna kuna takvih poticaja bit će dostupno i za tvrtke. "Sufinanciranjem električnih vozila želimo potaknuti kupce da ozbiljnije razmišljaju o nabavi automobila koji manje zagađuju okoliš. Svjetska automobilska industrija ide u tom smjeru te će ukupnih 25 milijuna kuna poticaja koje smo osigurali građanima, ali i tvrtkama sigurno biti dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti", izjavio je ministar Ćorić. Poticaji koje će građani dobivati putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosit će do 40 posto cijene vozila. Kretat će se do 80 tisuća kuna za električne automobile, 40 tisuća kuna za plug-in hibride automobile, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju poticat će se do 20 tisuća kuna, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5 tisuća kuna Fondovih poticaja. Kako je objasnio direktor Fonda Dubravko Ponoš, procedura subvencioniranja je jednostavna: Fondu treba elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji će se od srijede od 10 sati moći preuzeti na web stanici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva. Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno. Ponoš je najavio da Fond do konca godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa. Misli tu, prije svega, na mjere energetske učinkovitosti u gradskim prometnim sustavima, kvalitetniji javni prijevoz, tečajeve eko vožnje te neizostavne punionice kao ključne elemente sustava. "Dodatno, kroz naše programe, želimo biti glasni promotori održivog transporta te cijeli taj koncept kvalitetno predstaviti i našim građanima putem niza informativno-edukativnih aktivnosti", istaknuo je Ponoš.
www.tportal.hr

Pročitano 296 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive