Kineski EmDrive
  Nedjelja, 26 Studeni 2017 12:57

  Kineski EmDrive

  Kinezi su uzburkali znanstvene krugove širom svijeta. Oni su objavili “eksperimentalne dokaze” da njihov EmDrive elektromagnetski motor “stvarno radi”. Ako je istina, uzbuđenje nije slučajno. U ovom slučaju je EmDrive – prvi motor koji ne koristi gorivo i prvi koji će moći raditi u potpunom vakuumu. Kinezi su najavili da će testirati svoje motorno čudo na orbitalnoj postaji “Tjangun-2″. Međutim, neki u svijetu još uvijek ne vjeruju da je EmDrive pravi i epohalni nalaz. Neki čak tvrde da je to “obični šarlatanizam”. Koncepciju elektromagnetskog motora prvi je 2002. godine objavio jedan britanski istraživač zaposlen u tvrtki Satellite Propulsion Research koju je osnovao aerosvemirski inženjer Roger Scheuer. Zatim je prototip E-motora predstavljen znanstvenoj javnosti. Britanci su ostali na tome. Koliko se zna. Kinezi, međutim, tvrde da je njihov EmDrive izazov svim zakonima fizike. Kako otkrivaju, on funkcionira na bazi magnetrona – koji generira mikrovalove, i rezonatora – metalne zamke za mikrovalove u vidu hermetičnog konusa. Magnetroni također omogućuju rad kućnih mikrovalnih pećnica, a Kinezi su se svoj povezanli sa rezonatorom visokoferkventne linije napajanja. Naglašavaju da se njihovi elektromagnetski valovi izlaze na obje strane rezonatora istom faznom brzinom. Kad se nađu u zatvorenom području rezonatora, počinju se odbijati iz njegovih stijenki i vršiti veći pritisak na širju stranu rezonata više nego na usku. Većina fizičara smatra da takav elektromagnetski motor nije moguć jer je njegovo djelovanje u suprotnosti s Newtonovim Trećim zakonom. Za Scheuerov prototip, NASA je bila zainteresirana 2013. godine, što nije slučajno. Prototip je testiran u Eagleworks Laboratoryju u Johnson Space Centru. Pod vodstvom Harolda Whitea. Rezultat je bio anomalija – potisak je bio oko 0.0001 N. White je iznio mišljenje da bi rezonator mogao raditi uz pomoć virtualnog plazma-toroida koji potisak proizvodi pomoću magnetske hidrodinamike pri kvantnim kolebanjima vakuuma. Da bi se aparat održao na orbiti potreban je potisak od 100mN do 1N, a postojeća konstrukcija navodno ne omogućuje da se iz motora izvuče takva snaga. U NASA-i su uvjereni da bi s potiskom od 1,2mN aparat mogao stići do kraja Sunčevog sustava za svega nekoliko mjeseci. A to bi značilo da će kolonizacija Marsa prestati biti san. U skoroj budućnosti, čovječanstvo bi moglo osvojiti planete koje su najbliži Zemlji, kao i najveće asteroide.
  www.novi-svjetski-poredak.com


  Imaju li Kinezi funkcionalni EmDrive pogon
  Kinezi tvrde da su napravili funkcionalni EmDrive pogon koji će nas do Marsa prevesti za 10 tjedana. Među znanstvenim idejama o novom pogonu za svemirske letjelice najkotroverznija su istraživanja koja se bave razvojem EmDrive pogona. EmDrive je zamišljen kao sustav za stvaranje potiska letjelice odbijanjem mikrovalova oko zatvorenog kontejnera. Obzirom da sunčeva energija omogućuje stvaranje svog potrebnog elektriciteta za napajanje mikrovalova, za takav pogon vam nije potrebno nikakvo drugo gorivo. Veliki dio svjetske znanstvene zajednice je proglasio EM Drive nemogućim, jer narušava osnovne zakone fizike, zakon o očuvanju gibanja i zakon očuvanja energije. Glavni nedostatak je po svim kritičarima u tome što bi stvarao potisak u oba smjera, pa je to stoga zatvoren sustav koji ne omogućuje kretanje u nekom određenom smjeru. Znanstvenici i inženjeri NASA Eagleworks Laba prošle godine su izjavili da se nalaze pred izradom prvog radnog prototipa EmDrivea, no sada su se oglasili njihovi kineski kolege koji tvrde da već imaju funkcionalni prototip i da će EmDrive uskoro testirati u svemiru. Dr. Chen Yue, šef instituta Cast koji je dio kineske svemirske tvrtke CASC (Chinese Aerospace Science and Technology Corporation) i proizvođač Dong Fang Hong satelita, izjavio je da su u posljednjih nekoliko godina održali seriju testova EmDrivea i napravili prototip koji trenutno može generirati samo nekoliko milinjutna potiska. To ne bi bilo dovoljno za pokretanje letjelica, no Yue kaže da rade na dizajnu koji će reducirati gubitke energije i razvijaju rješenje za postavljanje mikrovalnog potisnika na satelit. Nakon ovog videa i izjave kineskog znanstvenika oglasio se NASA Research koji kaže da kineski EmDrive nije stvorio nikakav potisak već se radi u grešci u mjerenju, no Kinezi kažu da se nalaze na kraju faze "dokaza koncepta" i namjeravaju novu tehnologiju vrlo brzo dovesti na satelite. Mada i sama NASA radi na EmDrive pogonu, zanimljivo je da njezini znanstvenici tvrde kako se u ovom slučaju radi samo o propagandi. Inače, dok znanost ne ustanovi je li kineski EmDrive fikcija ili stvarnost predlažemo vam da pogledate televizijsku SF seriju Salvation u kojoj se EmDrive pogon razvija s idejom odvraćanja ogromnog asteroida koji juri prema Zemlji i prijeti općem istrebljenju života na našem planetu.
  www.vidi.hr


  KINESKI EKSPERIMET OBAVIJEN TAJNOM: Kontroverzna tehnologija za svemirske misije
  Službena je Kina izjavila kako se trenutnop testira elektromagnetni pogon (EmDrive), ključna komponenta koja bi mogla dokazati radi li uopće kontroverzni potisni motor. Kina navodno ima EmDrive na svojoj svemirskoj postaji Tiangong 2, na koju su u listopadu stigla dva kineska astronauta (taikonauta). Nije još potpuno jasno što se točno radi u eksperimentu, prenosi IFLScience. Službena je Kina izjavila kako se trenutnop testira elektromagnetni pogon (EmDrive), ključna komponenta koja bi mogla dokazati radi li uopće kontroverzni potisni motor. Kina navodno ima EmDrive na svojoj svemirskoj postaji Tiangong 2, na koju su u listopadu stigla dva kineska astronauta (taikonauta). Nije još potpuno jasno što se točno radi u eksperimentu, prenosi IFLScience.Tiangong 2, kineska svemirska postaja lansirana u rujnu, u kojoj se navodno odvijaja testiranje novog pogonaFoto: South China Morning Post Kina tvrdi testira elektromagnetni pogon već pet godina. Tako se bar navodi u službenim novinama kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije ‘Science and Technology Daily‘.A i Kineska akademija svemirske tehnologije (CAST) prošlog je tjedna održala novinsku konferenciju u Pekingu na kojoj je predstavila neka od istraživanja. “Nacionalni istraživački instituti posljednjih su godina izveli seriju dugoričnih, ponovljenih testova EmDrivea”, izjavio je na konferenciji za tisak dr. Chen Yue, voditelj odjela za komunikacijske satelite u CAST-u. Koliko je sve to točno nije poznato. Nije niti sasvim sigurno što to točno Kina testira, niti dali su testovi uspješni. I tako EmDrive i dalje ostaje kontroverzna tehnologija. Radi se o motoru bez reakcije koji radi tako da odbija elektromagnetne valove unutar stožaste komore. To navodno stvara malu silu, koja bi se mogla koristiti za pokretanje svemirskih brodova ili za misije u dubokom svemiru. Ova vrsta pogona nedavno se ponovo pojavila u javnosti kada je NASA-in Eagleworks laboratorij objavio rad u kojem su objasnili nekoliko mogućih pogrešaka, no još uvijek nema konkretnog dokaza da ta tehnologija stvarno nešto i čini.“Najvjerojatniji rezultat je da se količina gibanja stvarno sačuva i ta se u tome događa stvarno nešto neobično”, izjavio je znanstvenik Ethan Siegel. EmDrive ima puno fanova i zagovaratelja koji tvrde da princip djeluje. Nažalost, to do sada još nije dokazano. Tako da se još neko vrijeme nemojte spremati za svemirska putovanja.
  net.hr


  EMDRIVE: Promijenit će sve što ste mislili da znate o putovanju svemirom
  Predloženi pogonski sustav za svemirska putovanja – EmDrive, biti će lansiran u orbitu te ako se pokaže uspješnim dovesti će do revolucije u pogonu svemirskim brodovima, piše Sputnik News. EmDrive (Elektromagnetsko propulzivni pogon) koristi mikrovalove koji stvaraju potisak bez ispušnih plinova. Izum se protivi zakonima fizike, posebno treći Newtonov zakon gibanja, koji glasi ‘Za svaku silu akcije koja djeluje na neko tijelo postoji i sila reakcije’. Po zakonima fizike, da bi se reketa mogla gibati u određenom smijeru, mora u suprotnom izbacivati određenu metariju, najčešće u obliku plina. EmDrive, suprotno općeprihvaćenim zakonima, kreće se u jednom smjeru bez da izbacuje išta u suprotnom, No unatoč tome, projektant EmDrivea Roger Shawyer tvrdi kako je ova “tehnologija čvrsto usidrena u osnovnim zakonima fizike”. “Princip djelovanja temelji se na dobro znanom fenomenu pritiska zračenja”, tvrdi Shawyer. “Po Newtonovom drugom zakonu sila se određuje po stupnju promjene momenta gibanja. Zbog toga elektromagnetni val koji putuj brzinom svjetlosti ima određeni moment gibanja kojega će prebaciti na reflektor, što će rezultirati sitnom silom.” Ovaj je pogon izumljen 2001. GODINE, i o njemu se još uvijek jako raspravlja. godine 2015. NASA je izvršila pokuse koji su pokazali kako EmDrive konzistentno stvara izmjerljiv potisak. U slučaju da se ti rezultati i službeno potvrde, posljedice če biti značajne. Iako EmDrive neće istoga trena od ljudi stvoriti međuzvjezdanu rasu, definitivno će biti prvi korak u ostvarenju te moguće budućnosti. Tehnologija EmDrivea koristi se kao osnova za i Cannae motor projektanta Guioda Fette, čija je tvrtka prošloga mjeseca najavila lansiranje ovog tipa potiska na minijaturiziranom 6U cubesat satelitu. Iako datum lansiranja još nije objavljen, morati će požuriti jer i Kinezi i Sawyer namjeravaju lansirati svoje motore na istome principu.
  net.hr


  DO JUČER ZNANSTVENA FANTASTIKA: ‘Imamo elektromagnetski pogon. Do Marsa stižemo za dva mjeseca!’
  Unatoč skepticizmu i brojnim kritikama, zaljubljenici u svemir znali su da NASA planira konstruirati puni elektromagnetski pogon. A najnovije curenje dokumenata je pokazalo – da su u tome i uspjeli! Kada je jedan znanstvenik prije desetak godina najavio da će konstruirati novi oblik pogona svemirskih letjelica nazvan EmDrive (EmPogon) koja ne zahtijeva konvecionalna goriva, to je zvučalo predobro da bi bilo istinito, piše Science Alert. No, velika stvar vezana uz znanost je u tome što ne morate nikome vjerovati na riječ, već provjeriti teorije i provesti testove možete i sami. Upravo to su učinili u NASA-i. Iako američka svemirska agencija još nije službeno objavila svoje otkriće, procurila je kopija izvještaja koja otkriva da EmDrive radi baš kao što se očekivalo.

  Fotoni guraju naprijed
  EmDrive, koji je 2006. godine predstavio znanstvenik Roger Shawyer, temelji se na odbijanju mikrovalnog zračenja u komadu metala konusnog oblika, poznatog kao rezonantna šupljina. Unutar te šupljine jure fotoni i potiskuju komoru – kao i sve drugo što je pričvršćeno za nju, recimo, svemirski brod – prema naprijed, dok se mikrovalna energija odbija iz šireg završetka komore. Znanstvenicima je to bilo sporno s obzirom na činjenicu da krši jedan od temeljnih zakona fizike. Na temelju dosadašnjeg shvaćanja treći Newtonov zakon gibanja – znate taj, svaka akcija mora imati jednaku i suprotnu reakciju – EmDrive ne bi trebao raditi, jer ne proizvodi materijalne (kao da je napravljen od materije, a ne energije) ispušne plinove. Ipak, kao što je NASA-i sama navodno otkrila... unatoč upornom vitiranju Isaaca Newtona – EmDrive zaista funkcionira! NASA-in izvještaj još uvijek čeka stručnu recenziju pa je to razlog zašto se raspravlja o “navodnoj” kopiji umjesto službeno objavljenoj verziji.

  Dokazali valjanost principa
  Sada, ako ste zamisliti scenu iz filmova Iron Man gdje Tony Stark leti naokolo s vlastitom stabilizatorom leta, spustite se malo na Zemlju. Prema tom izvještaju, eksperimentalni motor dosegao je do 1,2 millinewtona sile po kilovatu energije.Da bi se stekao dojam o kojim je zanemarivo malim količinam energije riječ, trebalo bi oko 900 puta toliko da jabuke počne lebdjeti u zraku. Osim toga, to je višestruko manje od 60 millinewtona po kilovatu koji daju najbolji ionski motori. Ipak, dokazujući valjanost osnovnog principa čini se da NASA ujedno dokazuje i da bi se uvećana verzija EmPogona mogla koristiti za pogon letjelica u međuplanetarnom vakuumu bez potrebe da se za asobom vuče ogromna količina goriva, što je problemo koji predstavlja jednu od najvećih logističkih poteškoća za inženjera koji planiraju misije na Mars. Energija je, s druge strane, prilično jeftina u svemiru. Sve što brod treba učiniti je razviti što više solarnih panela po potrebi i upiti sve besplatnu sunčevu svjetlost koja mu treba.Uistinu, bez atmosfere koja prigušuje sunčeve zrake ili umanjuje efikasnost pozamašnih ploča, solarni paneli su učinkovitiji u vakuumu svemira nego što su ovdje na naše planetu.Ono što najviše ohrabruje je najava da bi takav EmDrive mogao omogućiti ljudima da stignu do Marsa u samo 70 dana. Što je daleko brže od konvencionalnih raketa.
  net.hr

  Pročitano 540 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive