Orbitalne sunčane FN elektrane
  Nedjelja, 19 Lipanj 2011 11:07

  Orbitalne sunčane FN elektrane

  Najveća europska svsemirska agencija traži partnera s kojim bi u orbitu Zemlje lansirala probnu postaju za prikupljanje i slanje Sunčeve energije na površinu našeg planeta. EADS Astrium tvrdi da će sustav energiju slati pomoću sigurnog infracrvenog lasera. O ovoj ideji vode se rasprave već 30-ak godina. Uvijek je najspornija bila isplativost projekta. Kompanija ipak vjeruje da je tehnologija sada dovoljno sazrela za sljedeći, eksperimentalni korak. Mi danas još uvijek nismo na operabilnoj razini; to je tek test rekao je izvršni direktor tvrtke Francois Auque. Za provođenje rješenja i razvoj operabilnih sustava potrebni su nam partneri i investitori, dodao je. Koncept svemirske solarne elektrane vrlo je privlačan jer bi ona bila čist i nepresušan izvor energije 24 sata na dan. Količina Sunčeve energije koja se može prikupiti fotoćelijama u svemiru znatno je veća od one koja se može dobiti na površini Zemlje, jer Sunčeve zrake ondje ne blokiraju oblaci i atmosferski plinovi.  Kritičari, međutim, upozoravaju na brojne prepreke od troškova lansiranja i postavljanja postaje u orbiti preko gubitaka u pretvaranju energije do problema sigurnosti bežičnog prijenosa, osobito kada bi se koristili mikrovalovi.  Astrium tvrdi da se ovaj posljednji problem može riješiti korištenjem infracrvenih lasera koji neće nikoga spržiti ako eventualno promaše cilj. Tehnologija je već testirana u laboratorijima, a sada se radi na povećanju njezine efikasnosti. Stručnjaci ipak priznaju da još uvijek postoje određena ograničenja. Danas je snaga sustava ograničena veličinom lasera koji možemo konstruirati. To je ključna limitacija rekao je šef tehnološkog odjela Astriuma, Robert Laine. Prijem energije, pretvaranje infracrvenih zraka u električnu energiju, vrlo se brzo razvija. Ključno je dobiti veliku učinkovitost pretvorbe laserskih zraka u struju. Kada bi postigli efikasnost od 80 posto to bi bio pravi uspjeh objasnio je Laine, dodavši kako bi kroz pet godina svemirska solarna elektrana na Zemlju mogla slati iskoristivu energiju snage 10-20 kW. Isplativa elektrana u pogon bi se mogla pustiti do 2020. godine.
  www.jutarnji.hr

  Nova tehnologija mogla bi biti od neprocjenjive vrijednosti za izolirane dijelove svijeta, a u uporabu bi mogla ući do 2020. godine.Europska tvrtka Astrium, podružnica zrakoplovnog konzorcija EADS, objavila je u utorak da planira ulagati u razvoj tehnologije za prijenos Sunčeve energije na Zemlju. Kompanija je sada opremljena za gradnju velikih satelita koji mogu skupljati Sunčevu energiju i usmjeravati je na Zemlju pomoću laserskih zraka i posebnih zrcala, rekao je u Parizu direktor Astriuma Francois Auque. Tehnologija za prikupljanje Sunčeve energije u svemiru i njezino preusmjeravanje na Zemlju mogla bi ući u upotrebu do 2020., dodao je Augue. Taj oblik čiste energije mogao bi biti od neprocjenjive vrijednosti za izolirane dijelove svijeta i regije pogođene prirodnim katastrofama poput potresa i tsunamija. Astrium je u utorak izvijestio da su mu prihodi od prodaje prošle godine iznosili 4,8 milijardi eura i da su bili 11 posto viši nego u 2008. Kompanija je podružnica europske aeronautičke grupe EADS. (hina/metro-portal) 

  metro-portal.hr

   

  Europski svemirski inženjeri planirau u orbitu lansirati satelite koji će solarnim ćelijama prikupljati struju iz solerne energije, sabijati ju i potom na Zemlju slati laserskim zrakama.Koliko god zvučalo nevjerojatno, umjesto iz nuklearki ili elektrana na ugljen ili mazut, električna energija uskoro bi mogla dolaziti iz svemira. Europski svemirski inženjeri planirau u orbitu lansirati satelite koji će solarnim ćelijama prikupljati struju iz solerne energije, sabijati ju i potom na Zemlju slati laserskim zrakama. Astrium, jedna od najvećih europskih tvrtki koja se bavi svemirskim istraživanjima vjeruje da je nadomak tehnološkog rješenja koje bi omogućilo skoro postavljanje prve orbitalne solarne elektrane. U sljedećih pet godina lansirat će probno postrojenje koje će na Zemlju odašiljati energiju snage 10 do 20 kW. - Golemu prednost ovakvih sustava predstavlja činjenica da energiju možemo dostaviti upravo na mjesto na kojemu je ona potrebna. Laserskom zrakom moguće je naciljati bilo koje mjesto na svijetu, kaže Matthew Perren, voditelj Astriumova odjela razvoja. Orbitalna bi elektrana kružila oko zemlje na visini od 22.300 milja, a paneli za prikupljanje energije bili bi dugački 50 metara. U Atriumu vjeruju da će većinu energije kupovati vlasnici električnih automobila.
  www.vecernji.hr

  d4d1
  d3


  Solarna energije testira se i proučava već gotovo 40 godina, no tek u posljednjih nekoliko godina bilježimo inovacije koje u ogromnim skokovima unapređuju dobivanje električne energije iz ovog obnovljivog izvora. Gledajući prema budućnosti, znanstvenici tvrde kako bi uz pomoć tehnologije koja je danas u svojoj razvojnoj fazi, već 2041. mogli imati ogromne solarne elektrane (Satelite) koji prikupljaju energiju u orbiti te istu šalju na Zemlju, rješavajući pritom sve energetske potrebe našeg planeta. John Mankins, bivši NASA-in znanstvenik i bivši voditelj konceptnih projekata pri Američkoj svemirskoj agenciji, zaslužan je za uvođenje ovog novog koncepta koji je uzburkao niz međunarodnih znanstvenika i organizacija. Plan se sastoji u slanju satelita na solarni pogon iznad ekvatora. Svaki bi satelit imao raspon od nekoliko kilometara te bi prikupljao Sunčevu svjetlost 24 sata dnevno. Svjetlosna energija bi se potom na licu mjesta pretvarala u električnu energiju te slala na Zemlju putem divovskih antena ili lasera koji bi na taj način opskrbljivali energetske mreže diljem svijeta. Glavna prepreka s kojom su suočeni znanstvenici je financiranje projekta. Prema nekim procjenama biti će potrebno na desetke milijardi dolara samo za financiranje svemirskih vozila koje će instalirati satelite u orbitu. Znanstvenici vjeruju kako je projekt od velike važnosti za cijeli svijet te stoga pozivaju vlade, agencije, organizacije, sveučilišta i privatne donatore na financiranje projekta solarnih satelita. Trenutno je kalifornijska konzultantska tvrtka Artemida Innovation Management Solutions LLC, od NASA-e dobila ugovor vrijedan 100,000 američkih dolara kojim bi se proveo pilot-projekt koji će istražiti i testirati tehnologiju u mnogo manjem opsegu.
  www.croenergo.eu
  Pročitano 2148 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive