Akustična levitacija
Nedjelja, 28 Srpanj 2013 08:45

Akustična levitacija

Po prvi put, znanstvenici su uspjeli u levitiranju i pomicanju proizvoljno oblikovanih predmeta koristeći se akustičnim (zvučnim) valovima. Istraživači sa Švicarskog tehnološkog instituta u Zuerichu (ETH) već su primijenili ove novootkrivene magične moći levitacije kako bi sudarili granulu kave i vodu te napravili instant kavu u zraku, te još uzbudljivije, kapljicu vode i komadić natrija. Isti ovaj pristup bi potencijalno mogao funkcionirati i na ljudima, iako, bez daljnjeg preciziranja na tehnologiji, vjerojatno bi eksplodirali ili zadobili katastrofalno unutarnje krvarenje. Akustična levitacija je poželjna zbog toga što, za razliku od magnetske levitacije, može biti primijenjena na bilo koji objekt, a ne samo materijale i tekućine koje su magnetične. Isto se tako i uzgon može koristiti za "levitiranje" nekih tekućina, ali opet postoje stroga ograničenja o tome koje tekućine se mogu koristiti. Jedini nedostatak akustične levitacije je taj što promjer predmeta mora odgovarati polovici valne duljine zvučnih valova. Istraživači nemaju problema pri levitiranju čačkalice – što bi bilo nemoguće sa magnetskom levitacijom ili pomoću uzgona. Akustična se levitacija izvodila i prije, ali s vrlo ograničenom kontrolom kretanja predmeta. Pravi je proboj taj što su sada znanstvenici u mogućnosti pomicati levitirane predmete gore – dolje, kao i lijevo – desno. Učinak levitacije je stvoren pomoću stojećih valova – statičkih valova koji se zadržavaju na mjestu pomoću reflektora koji odbacuje isti val natrag od sebe, uzrokujući međudjelovanja. Dok valovi inače osciliraju gore – dolje dok putuju zrakom, stojeći val je esencijalno statičan, s valnim oblikom koji je prisiljen ostati na jednom mjestu. Taj stojeći val stvara dosljedan pritisak prema gore koji, ako ima dovoljno jaku amplitudu (volumen), može pobiti gravitaciju predmeta smještenog unutar stojećeg vala. Ukratko, ako imate dovoljno energije, možete levitirati bilo što pomoću zvučnih valova – uključujući i ljude. Potrebna energija bi ipak bila ogromna, a i u ovom trenutku nije jasno bi li čovjek uopće preživio akustične snage. Osim toga, prije nego što počnete sanjati o prijenosnom uređaju za levitaciju (jet pack!), zahtjevi za energijom bi vjerojatno bili iznad dosega današnjih litij – ionskih baterija. U stvarnosti, ovo novo otkriće – mogućnost da se levitira više predmeta i manipulira njima u 3D prostoru – mnogo će vjerojatnije pronaći primjenu u manjem opsegu. Postoje mnogi kemijski i biološki procesi koji mogu biti ometeni kontaktom s površinom, a akustična levitacija je savršeno rješenje za takve situacije. Ne biti ograničen na magnetizam i uzgon kao sredstva levitacije je također velika blagodat za znanost jer to znači da bi u teroiji znanstvenici mogli levitirati bilo što.
znanost.geek.hr
Pročitano 1634 puta

Energetski Projekti

hrastovic energetski projekti banner

Energetski Video

hrastovic energetski video banner

Energetski Članci

hrastovic energetski clanci banner

Random video

Udruga SOLAR

Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

Opširnije

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Kralja Tomislava 82
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
Fax: 031-815-006
Mobitel:099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive