Sunčani turbinski toranj
  Utorak, 05 Srpanj 2011 21:27

  Sunčani turbinski toranj

  Korištenjem najnovijih tehnologija izgraditi će se 1,000 metara visok i 130 metara širok cilindrični toranj, koji bi grijanjem zraka trebao pogoniti 200 MW-tne turbine. U Arizoni bi trebao biti razvijen prvi veliki solarni toranj, a čiju je izgradnju predložila australska kompanija EnviroMission. Solar Tower predstavlja potpuno novi pristup solarnoj energiji. Sastoji se od visokog cilindričnog tornja koji je izgrađen usred velikih površina prekrivenih solarnim kolektorima. Mehanizam u biti radi na vrlo jednostavnom konceptu: zahvaljujući kolektorima, sunce zagrijava zrak u svojevrsnom "stakleniku" ispod tornja, te voda doseže temperaturu od 70°C naviše. Zagrijani zrak koji se za vrijeme tog procesa stvara teče prema tornju kao svojevrsni vrući mlaz koji potom može pogoniti trideset i dvije 6.5 MW turbine. Objekt ima ukupni kapacitet koji prelazi 200 MW, te prema dizajneru cijelog projekta, ima 50%-tni faktor kapaciteta (što znači da je postrojenje u mogućnosti raditi punim kapacitetom 12 sati na dan, čak i za oblačnog vremena). Još jedna prednost solarnog tornja je ta da ne koristi vodu, što je od posebnog značaja, budući da su najidealnije lokacije za izgradnju ovakvih postrojenja upravo pustinjska područja, što zbog veće insolacije, što zbog većih zemljišta na raspolaganju za izgradnju kolektora (koji pokrivaju kružna područja od preko 9 četvornih kilometara). Nadalje, ukoliko je potrebno u ovim područjima moguće je izgraditi nekoliko susjednih postrojenja s ciljem povećanja kapaciteta. U sklopu projekta bio bi izgrađen toranj visine 1,000 metara i dijametra 130 metara. Kada bude dovršen trebao bi biti najviša struktura koju je izgradio čovjek, tri puta viši od Eiffelovog tornja. Maleni prototip (50 kW) ove vrste elektrane već je uspješno razvijen u Manzaneresu u Španjolskoj. Također, projekt kapaciteta 200 MW koji koristi isti tehnologiju koja će se koristiti u Arizoni, trenutno se razvija u Australiji.
  www.croenergo.eu
   
   
  Vlasti američke države Arizone odlučile su sagraditi gigantski solarni toranj usred pustinje, visok 800 metara, odnosno dvostruko viši od Emprie State Buildinga.Trebao bi se sagraditi 200 kilometara zapadno od grada Phoenixa, te u svom punom kapacitetu proizvoditi milijun megavat/sati energije, što je dovoljno za ospkrbu 150.000 domova. Projekt je ideja tvrtke EnviroMission, koja ističe da će ova elektrana biti potpuno ekološki prihvatljiva, pouzdana i dugoročno vrlo jeftin izvor energije.Promjer staklene baze oko tornja biti će gotovo 3,5 kilometara, a sam toranj će biti tek nešto niži od trenutno najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife u Dubaiju, koja je visoka 828 metara. Tvrtka je trenutno u pregovorima oko zakupnje zemlje od države, a već je dogovorila i 30-godišnji otkup struje sa najvećom kalifornijskom tvrtkom za proizvodnju električne energije. Ukoliko bi ovaj projekt postao stvarnost, stvorio bi radna mjesta za 1.500 ljudi, od građevinaraca do inženjera potrebnih da naprave ovakvo postrojenje, a procijenjena cijena projekta kreće se oko 700 milijuna dolara. Prototip ovakve elektrane izgrađen je prije više od 10 godina u Španjolskoj, ali puno manje veličine. Područje Arizone izabrano je kao lokacija ovog postrojenje zbog iznimno visokih temperatura, vrlo ravnog krajolika te blizine dalekovoda koji spajaju Arizonu i Kaliforniju. Ako se projekt pokaže uspješnim, tvrtka planira sagraditi slična postrojenja u Meksiku, Indiji i Australiji.
  www.biosvijest.hr

   
  1
  2
  Pročitano 1548 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive