BloomBox na bioplin - gorivni članak
  Četvrtak, 30 Lipanj 2011 20:32

  BloomBox na bioplin - gorivni članak

  BLOOM BOX! Biti će slavljeno kao Sveti gral čiste energije. To je elektrana veličine kućnog frižidera, koja proizvodi energiju jeftino i čisto i možda jednog dana zamijeni velike energetske sisteme. Njegov pronalazač želi da postavi po jedan u svaki dom do 2020. godine. Bloom box je svaranje Blum energije. Kompanija Sunnyvale, iz Kalifornije, obećava revoluciju u proizvodnji energije sa svojom „elektranom u kutiji". Što je to Bloom box? To je skup ćelija za gorivo- tankih baterija, koji koriste kisik i gorivo da bi stvarali električnu energiju bez emisije izpušnih plinova. Gorivne ćelije su gradivni blokovi Bloom box-a. One su napravljene od pijeska koji se peče u diskete oblika keramičkih kvadrata, osnlikanih zelenim i crnim mastilom. Svaka gorivna ćelija ima potencijal da snabdije jednu sijalicu el.energijom. Gorivne ćelije su naslagane na policama Blum kutije. Kisik je uvučen u jednu stranu jedinice, a gorivo (mogu se koristiti fosilna goriva, biogoriva, ili čak solarna energija) se unose u drugu stranu. Oni se kombinuju unutar ćelije i proizvode kemijsku reakciju koja stvara energiju bez sagorjevanja.
  b2
  www.alterenergija.com

  Kalifornijska tvrtka Bloom Energy je predstavila svoje jedinstveno rješenje za proizvodnju električne energije: ES-5000 Energy Server. Riječ je o zatvorenom sustavu gorivih ćelija koje se napajaju kisikom iz zraka i prirodnim ili bio plinom i onda procesom obrnutim elektrolizi proizvode električnu energiju. Kažu da su uspjeli napraviti prve gorive ćelije koje su financijski rentabilne.   Jedne od prvih primjeraka (5 komada) je kupila tvrtka e-Bay i oni sad zadovoljavaju oko 15% energetskih potreba kampusa ovog giganta. A najveći od ostalih klijenata su Google, Coca-Cola, FedEx... Cijena jednog ovakvog servera je 700,000 do 800,000 dolara, ali unatoč ovoj relativno velikoj cijeni kupovina se očito isplati jer velike korporacije sigurno ne kupuju nešto što će im donijeti gubitke - e-Bay kaže da im je snizio godišnji račun za električnu energiju za 100,000$. ES-5000 Energy server ima nazivnu snagu od 100kW (što je dovoljno za 100 američkih kućanstava ili 200 europskih) i kod punog opterećenja troši oko 18 kubičnih metara prirodnog plina na sat - ako sam dobro preračunao - u specifikacijama piše 0.661 MMBtu/hr. Proizvodnja električne energije putem Bloom Energy servera je oko 67% čišća u usporedbi s termoelektranom - pri čemu je učinkovitost pretvorbe kemijske u električnu energiju 2 puta veća nego kod termoelektrane. Težina jednog servera je 10 tona a dimenzije su 5.7x2,1x2 metra. U planu su i manji serveri kojima bi mogli napajati pojedina kućanstva - čini se da bi bili veličine obične cigle.
  www.bswireless.hr
  b3b4

   

  Pročitano 1593 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive