NEXUS Tehnologija 2015

  NEXUS 220x120Nexus d.o.o. je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u segmentu strojne obrade metala te proizvodnje dijelova strojeva za zavarivanje koji se koriste u autoindustriji. Cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti proizvodnog pogona i smanjenje potrošnje energije zamjenom opreme pogona te ugradnjom nove učinkovitije i produktivnije.

   

   

   

  Tvrtka je partner svjetski poznatim tvrtkama poput Strama-MPS Maschinenbau GmbH & Co.KG, Wagner Maschinen- und Vorrichtungsbau GmbH i Multinorm d.o.o., a preko njih i renomiranim svjetskim proizvođačima automobila poput BMW-a, Audija, Mercedes-Benza i Porschea. Misija tvrtke Nexus je stvaranje kvalitetnih alata i dijelova strojeva za najveće europske dobavljače u automobilskoj industriji, a vizija postati vodeća tvrtka u regiji i partner tvrtkama koje surađuju s renomiranim europskim proizvođačima u automobilskoj industriji, ali i drugim industrijama.

  Povijesni razvoj tvrtke
  Tvrtku Nexus d.o.o., kako je već spomenuto, osnovali su 1999. godine Milan Magdić i Alen Magdić uz Wagnera Hermana i Strama-MPS Maschinenbau GmbH & Co.KG tvtrkom iz Njemačke. Milan Magdić karijeru je započeo kao bravar u Bayersiche Motoren Werke (BMW) te se kasnije specijalizirao za projektanta u karoseriji za proizvodnju ili konstruiranje alata za posebne namjene, posebno za točkasto (elektrootporno) i ostalo zavarivanje u autoindustriji.

  Milan Magdić također je ponosni vlasnik nekoliko patenata nastalih za rada u BMW-u, što ga je ponukalo na pokretanje vlastite tvrtke. Dodatni motiv bilo je prenošenje dugogodišnjeg iskustva i znanja mladim generacijama u Hrvatskoj stvaranjem konstrukcijsko-tehnološkog centra sa sjedištem u Cerni koji posjeduje razinu izvrsnosti i surađuje s najprestižnijim europskim proizvođačima automobila.

  Tvrtka Nexus d.o.o. u začecima bila je usmjerena na uvoz aluminijskih skela i ljestvi iz Njemačke, a dvije godine poslije (2001.) uslijedilo je proširenje djelatnosti vezano za poslove konstruiranja alata i strojeva tako da se broj zaposlenih povećao sa samo jednog djelatnika u prvoj godini poslovanja do velikog povećanja s probojem na europsko tržište te danas broj čak 112 zaposlenih.

  Veliki poticaj za razvoj male tvrtke iz Cerne bila je suradnja s njemačkom tvrtkom Wagner Maschinen- und Vorrichtungsbau GmbH koja je nakon prve velike narudžbe specijalnih alata i naprava za automobilsku industriju nastavila surađivati s Nexus-om, što dokazuje zadovoljstvo klijenta proizvodima tvrtke Nexus. Ostali veliki kupci s kojima je tvrtka surađivala ili surađuje tijekom godina su njemačke tvrtke Wilhelm Karmann GmbH i Schulz Engineering GmbH te Strama-MPS Maschinenbau GmbH & Co.KG koja je trenutno najveći kupac proizvoda tvrtke Nexus d.o.o. Iako najveći udio proizvoda tvrtka izvozi na inozemno - europsko tržište, surađuju i s domaćim tvrtkama od kojih se izdvaja Same Deutz Fahr – Žetelice kojima je konstruirano i isporučeno nekoliko pomoćnih naprava.

  Kvalifikacijska struktura i broj zaposlenih
  Tvrtka Nexus d.o.o. danas broji 112 zaposlenih od kojih je 77 zaposleno u proizvodnji, a 35 na administrativnim i upravljačkim pozicijama. Usporedbom se krajem prethodne godine broj zaposlenih se povećao za 12,6%, odnosno 14 zaposlenika, a svi zaposlenici imaju odgovarajuću stručnu spremu i potrebno radno iskustvo. Trend rasta zapošljavanja planira se nastaviti u budućnosti.

  U zapošljavanju novog kadra naglasak će biti na zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom te zaposlenicima s višom i visokom stručnom spremom zbog stalne modernizacije proizvodnog procesa. Pri tome je veoma važno naglasiti kako tvrtka Nexus radi s najnovijim tehnologijama proizvodnje kakve u Hrvatskoj još nisu široko prisutne te je tvrtka primorana kontinuirano ulagati u edukaciju postojećih radnika za rad na novim strojevima i u novim proizvodnim procesima kako bi osigurala maksimalnu kvalitetu proizvodnje i usklađenost sa svim standardima.

  Tvrtka ima program obuke školaraca i studenata u suradnji sa strukovnima školama u Županji i Vinkovcima te strojarskim fakultetom u Slavonskom Brodu. Veoma je teško pronaći dovoljno educirane zaposlenike s traženim kvalifikacijama za rad na novim tehnologijama budući da je tvrtka Nexus jedna od malobrojnih koja, zbog potreba tržišta, ima najsuvremenije tehnologije. Stoga se, osim edukacije stalnih zaposlenika, već godinama provodi stručna praksa u trajanju 1-3 godine na novim i nešto starijim strojevima u izdvojenom dijelu postrojenja. Trenutno je na radnoj praksi oko 40 praktikanata, a najboljima će biti ponuđen posao čime tvrtka direktno utječe na rast zaposlenosti i poboljšanje gospodarstva lokalne, i šire regionalne zajednice.

  DEFINIRANJE PROJEKTNOG ZADATKA I GLAVNI CILJ
  Glavni cilj projekta je smanjivanje i bolje iskorištavanje resursa za proizvodnju unutar proizvodnog programa. Na taj način će se ujedno i smanjiti cijena proizvoda i tvrtka će postati konkurentnija. Isto se želi postići automatizacijom i uporabom najsuvremenije tehnologije u izradi. U realizaciju ovoga projekta tvrtka je već krenula. Posjeduju prostor potreban za strojni park te su već nabavili jedan stroj koji radi automatski (Hermle C400), kao i programe sa kojima se može taj stroj externo programirati. Posjeduju stručan kadar sa kojim mogu nastavak automatizacije i realizirati. Očekivani učinci automatizacije su ubrzavanje proizvodnje pojedinačnih pozicija s time i smanjivanje utošene energije po proizvedenoj jedinici, što rezultira smanjivanjem cijene proizvoda.

  Opis postojećeg stanja: Firma Nexus d.o.o. se bavi izradom alata i naparava za automobilsku industriju. Točnije rečeno, firma Nexus d.o.o. pravi alate sa kojima se prave automobili. Ti alati su pojedinačni proizvodi. Ne rade se u seriji, nego najčešće se izrađuju jedan komad po nacrtu i jedan zrcalno simetrično od nacrta. Sadašnji proizvodni proces izgleda tako da se pozicije nakon tehničke pripreme proizvodnje (izrade nacrta, definiranja tehničkog procesa proizvodnje) prvo izrežu od materijala iz kojega trebaju biti provizvedeni ( Razne vrste čelika, od običnog do alatnog čelika). Nakon toga izrezane pozicije idu u odjel bravarije gdje se ukoliko je potrebno zavaruju u veći sklop. Nakon toga sljedi odjel strojne obrade gdje se svaka pozicija pojedinačno stavlja na stroj i pojedinačno obrađuje. Pri tome u odjelu strojne obrade radi jedan čovjek na jednom stroju i iskorištenost stroja je veoma mala (ca. 40%)

  Opis planiranog tehničkog riješenja: Problematika u automatizaciji pojedinačne proizvodnje, kao što je to slučaj u firmi Nexus d.o.o. je ta da pozicije nisu jednake te se ne mogu izrđivati na isti način. Ovaj problem če sma smanjiti na način da će se razložiti proces strojne obrade na pojedine podprocese, te iste grupirati i na taj način povećati efikasnost. Isto tako je potrebno pojedine podprocese izraditi van stroja odnosno prije nego što se zauzme stroj za proizvodnju te pozicije, te na taj način se dobije veća efikasnost kroz uštedu energije. Za je potrebna najsuvremenija tehnologija izrade (5 osna simultana tehnologija glodanja) i najsuvremenija tehnologija pripreme za proizvodnju (CAM program HyperMill)

  Izrada uštede u odnosu na referentno postojeće stanje:
  Stari način: kod procesa strojne obrade djelatink CNC majstor napravi dvije pozicije tkzv. „konzole" za 240 minuta. Za cijelo vrijeme trajanja izrade potreban mu je CNC stroj te je isti upaljen i potreban je izradu pozicije.

  Novi način: Rasčlamba procesa strojne obrade na tri podprocesa: stezanje, programiranje te puštanje programa. Na taj način možemo izraditi 8 konzola za 360 minuta. Od toga na stezanje spada 60 minuta (ovo se dešava maunalno bez potrošnje električne energije). Programiranje traje 180 minuta (ovo se radi na računalu te je za ovo potrebno znatno manje elektirčne energije) te samo vrijeme rada stroja je 120 minuta.

  Trenutačni proizvodni proces koristi tri stroja tipovi Deckel FP5, Mikron WF 51 i Mikron WF 61. Promatra se vremensko razdoblje od 50 tjedana prije i poslijed rekonstrukcije. Kada se napravi usporedba potrošene električne energija i proizvedenih komada jedinica dobije se specifična vrijednost energije koja je potrebna za proizvodnju jednog elementa. Ugradnjom nove strojne opreme smanjiti će se potrebna energija za 91% tijekom proizvodnje jednog komada.

  Projekt strojarskih tehnologija
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive