El-Nur Maroko, CSP elektrana
  Utorak, 04 Travanj 2017 22:30

  El-Nur Maroko, CSP elektrana

  Maroko gradi jednu od najvećih solarnih elektrana. Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta "Nur", jedne od najvećih solarnih fotonaponskih elektrana u svijetu. Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imati će kapacitet od 72 MW, objavila je službena novinska agencija MAPA. Radi se o investiciji od 750 milijuna dirhama (70 milijuna eura), a glavni financijer je njemačka banka KfW sa 659 miliona dirhama (61 milijun eura). Nur IV će početi s radom u prvom kvartalu 2018. godine. Centralom će upravljati konzorcij marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Acwa Power, koja je dobila natječaj za narednu fazu projekta. Maroko je u veljači 2016. završio projekat "Nur I", a komponente "II" i "III" su završene 76, odnosno 74 posto. Kraljevina je u studenom prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi COP22. Kada se svi dijelovi Nura završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata. Bez relevantnih zaliha nafte, plina i ugljena, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan kojim bi skoro polovicu svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljivih izvora
  Portal croenergo.eu

   

  HD MAROCO NUR 750 1

   

  U Maroku otvorena najveća solarna elektrana na svijetu

  Marokanske vlasti službeno su otvorile najveću solarnu CSP elektranu na svijetu, vrijednu 11,7 milijardi eura. Elektrana El-Nur ili "Svjetlost", koja se nalazi na ivici pustinje Sahare, imati će proizvodnju od 580 MW, što će biti dovoljno za snabdijevanje blizu 1,1 miliona stanovnika. Stručnjaci pretpostavljaju da će se ovim putem emisija štetnih pliova u ovoj zemlji smanjiti za nekoliko stotina hiljada tona godišnje. "Ovo je veoma bitna stvar za Maroko, ali i cijelu Afriku. Ovakvim projektima preuzimamo ulogu lidera u razvoju obnovljivih izvora energije, ali i zaštiti prirode", rekao je marokanski kralj Muhamed VI prilikom otvaranja prvog dijela elektrane El-Nur, obećavši kako će se, do 2030. godine, više od 50 posto energetskih potreba ove zemlje zadovoljavati uz pomoć obnovljivih izvora. Elektrana El-Nur sastoji se od 500.000 solarnih panela, poredanih u 8.000 redova, a osim marokanskih vlasti, novac za izgradnju iste su uložili Njemačka s investicijom od 1,3 milijarde eura, Europska investicijska banka sa 532 miliona eura te Svjetska banka uloživši 357 miliona eura.
  www.klix.ba

   

  HD MAROCO NUR 750 2

   

  Maroko gradi najveću solarnu elektranu na svijetu

  U Maroku, u gradu Varzazat, u tijeku je završetak prve faze izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu Nur 1, koja će koštatati oko devet milijardi dolara. Svjetska banka će, pored Kraljevine Maroko, djelimično financirati ovaj grandiozni projekt, koji je pokrenut zbog velike zavisnosti te zemlje od fosilnih goriva koja se gotovo u cijelosti uvoze iz drugih država. "Mi ne proizvodimo naftu, mi uvozimo 94 posto energenata kao što su fosilna goriva, i to predstavlja ogroman teret za naš budžet. Zato smo veoma ponosni na ovaj projekt", izjavio je ministar za životnu okolinu Maroka, Hakima el Hajit, za britanski list Gardijan. Prva faza elektrane u Varzazatu, Nur 1, imati će 500.000 solarnih ploča, koje će pratiti sunce tijekom dana. Paneli, od kojih je svaki visine 12 metara, upijaju svjetlost i zagrijavaju čelični cjevovod u kojem se nalazi rastvor termalnog ulja, koje može da se zagrije do 393 stupnjeva Celzijusa, i vode, čime se stvara para i pokreću turbine za proizvodnju struje. Projekt solarne elektrane Varzazat (The Ouarzazat Solar Power Station Project) započet je u maju 2013. godine. Planirano je da se njegova realizacija odvija kroz tri faze, pri čemu će prva, Nur 1, biti okončana ovog mjeseca, dok se puštanje u rad Nur 2 i 3 očekuje 2017. godine. Ovaj projekt jedan je od najvažnijih u okviru nastojanja Maroka da postane svjetska solarna super sila. Cio kompleks, kada bude završen, biti će veći od glavnog grada Rabata, prenosi Prvi program francuske televizije TF1. Kada budu završene 2020. godine, četiri povezane mega solarne elektrane Varzazat isporučivati će 580 MW struje, što je dovoljno za snabdjevanje milion domaćinstava. Varzazat će postati energetski centar budućnosti, koji će osiguravati Maroku 42 posto energije koju ta monarhija godišnje potroši. Usporedbe radi, najjača elektrana na svijetu je hidroelektrana "Tri klanca" u Kini, koja ima kapacitet do 22.500 MW. Grad Varzazat ima 56.000 stanovnika, poznat je kao "pustinjska kapija", ali i kao marokanski Holywood, jer su u njemu snimani holivudski hitovi kao što su Lorens od Arabije, Mumije ili Gladijator.
  www.novosti.rs

   

  HD MAROCO NUR 750 3

  HD MAROCO NUR 750 4

  HD MAROCO NUR 750 5

  Pročitano 427 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive