CROsolar automobil
  Nedjelja, 18 Prosinac 2016 21:23

  CROsolar automobil

  Novi solarni automobil CROsolar potpuno u voznom stanju. Dana 17. studenoga 2016. ispred hotela Lone u Rovinju, na Danu e-mobilnosti u sklopu Međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja Energetska i procesna postrojenja i Međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije, prvi je put javnosti predstavljen automobil izrađen u okviru projekta "Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila". Taj projekt krenuo je početkom 2015. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Ljubomira Majdandžića. Ovaj je projekt u završnoj fazi, u kojoj se na automobilu provode različita mjerenja i završna podešavanja. Iako je ova demonstracija u Rovinju pokazala da je automobil potpuno u voznom stanju, konačna provjera njegovih performansi bit će provedena na automobilskoj testnoj stazi u Zagrebu, čim to vremenski uvjeti dopuste. Sve ovo će pokazati koliko je ovaj automobil inovativan i jedinstvenih tehničkih performansi. S obzirom na to da je namjera sudjelovati na nekoj od svjetskih utrka solarnih automobila, automobil je izrađen u okviru tehničkih karakteristika zadanih pravilima svjetskih utrka "World Solar Challenge", a vizualnim identitetom i nazivom CROsolar namjera je naglasiti nacionalni identitet. Službeno predstavljanje ovog automobila održat će se u okviru završne konferencije ovog projekta, kojoj će prethoditi vožnja ovim automobilom od Zagreba do Osijeka. Na službenoj internetskoj stranici (https://www.etfos.hr/struka/novosti/3240#3240) može se pogledati i video s demonstracijskom vožnjom ovog automobila.
  (Dražen Slišković)

   

  HD CROSOLAR 750 1

   


  ETF Osijek – solarni električni automobil
  Na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku predstavljen je iznimno zanimljiv znanstveno-istraživački projekt pod nazivom "Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila". Sudionike predstavljanja pozdravio je zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš te ih upoznao s aktivnostima Grada Osijeka, kao jedinice lokalne samouprave, na području održivog razvoja. Ovaj znanstveno-istraživački projekt predstavio je voditelj tima profesor Ljubomir Majdandžić, naglasivši iznimnu važnost projekta u smislu pozicioniranja osječkog sveučilišta na karti svijeta. Naime, projektom će se izraditi konstrukcija električnog vozila snage do 10 kW. Ono će se redizajnirati s prepoznatljivim vizualnim identitetom Republike Hrvatske. Na vozilu će se ugraditi i integrirati solarne ćelije visoke učinkovitosti koje će u vožnji puniti akumulatore. Također će se razviti specijalni akumulatori za pohranu energije. Solarno električno vozilo punit će se električnom energijom dobivenom iz obnovljivih izvora energije i energijom s integriranih solarnih ćelija ugrađenih na vozilu. Ovaj projekt koristi nove i inovativne zelene tehnologije iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s posebnim naglaskom na otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast u Republici Hrvatskoj. Elektrotehnički fakultet Osijek ovim istraživačkim projektom nastavlja znanstveno-istraživački rad u području zelenih tehnologija, zaštite okoliša i održivog razvoja, a odnosi se na korištenje Sunčeve energije u čistijem transportu primjenom inovativnih metoda i materijala u cilju što manje potrošnje energije i što manje emisije CO2 po prijeđenom kilometru, a sve glede zaštite okoliša. Cilj je ovoga projekta razviti i napraviti solarni električni automobil na temelju tehničkih karakteristika zadanih osnovnim pravilima svjetske utrke «WORLD SOLAR CHALLENGE» te sudjelovati na jednoj od Svjetskih utrka World Solar Challenge sljedeće godine.
  www.osijek.hr

   

  HD CROSOLAR 750 2

   

  FERIT-ov solarni automobil jurio osječkim ulicama!
  Na osječkim ulicama jučer zakratko scena iz filmskog serijala o Mad Maxu, neobično vozilo ravnopravno je prometovalo južnom obilaznicom i Trpimirovom ulicom. Privuklo je pozornost prolaznika i ostalih sudionika u prometu. “CROsolar01” solarni je električni automobil koji je nastao kao rezultat projekta Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te zainteresiranih gospodarstvenika. Projekt koji je počeo na osječkom FERIT-u 2014. godine, jučer je i službeno završen i to vrlo efektno - vožnjom automobila od zapadnog ulaska u Osijek do zgrade fakulteta. Automobil je dopremljen iz Zagreba, iako su njegove mogućnosti takve da on u jednom komadu, bez obzira na vremenske uvjete, bio dan ili bila noć, može prevaliti 300 kilometara za pet do šest sati. Uz potrošnju od 6 kw/h, odnosno, to je u novcu iznos od šest kuna (bez cestarine naravno). Ljubomir Majdandžić, sve dok nije prošle godine preuzeo ulogu direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz Dražena Sliškovića voditelja ovog projekta, dočekao je novinare na benzinskoj postaji Lukoil i ondje je održan prvi set snimanja i fotografiranja. Šasija autombila izrađena je od aluminija, karoserija od karbonskih vlakana, ukupna masa vozila je nešto veća od 200 kilograma. Automobil je pokriven solarnim panelima koji imaju površinu šest četvornim metara i snagu oko 1,2 kW. Vozilo je dugačko 4,5, široko 1,8 i visine oko 1,2 metra. Jednosjed je, kabinu čini upravljač na kojemu su komandna ploča, displej, papučice za kočnicu i gas. Opremljen je i svjetlima te pokazivačima smjera. Može razviti brzinu veću od 100 kilometara na sat. Vozilo je vrijedno oko 750 tisuća kuna. “CROsolar” je 80 posto realiziran kroz znanstveno djelovanje djelatnika i studenata Ferita, on je rezultat dvadesetak diplomskih radova - pojašnjava Majdandžić. Jučer je bila priređena premijerna vožnja ovog prototipa po gradskim ulicama i u redovnom prometu. Naravno, to ipak nije moglo proći bez obvezne pratnje djelatnika prometne policije. Za upravljač je potom sjeo “pilot” Mario Popović, inače Dokingov djelatnik i suradnik na projektu. I uz prosječnu brzinu između 40 i 50 km/h za petnaestak minuta, uz obvezno zadržavanje na semaforima, stigao do Ferita. I pri ovoj vožnji, budući da je bilo sunčano, nisam ništa potrošio, nego sam još i napunio baterije - izvjestio je Popović po izlasku iz kabine. A na dočeku su se okupili svi sudionici projekta, kao domaćin pozdravio ih je dekan FERIT-a Drago Žagar, za njega je ovo još jedan primjer suradnje znanosti i gospodarstva, te predstavnici Grada, Županije, Sveučilišta i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. U konačnici namjera rezultata ovog projekta je sudjelovati na jednoj od svjetskih utrka solarnih vozila. Do tada, ideja je FERIT-ovaca organizirati promotivnu vožnju solarnih automobila od Vukovara do Dubrovnika. Vozilo je opremljeno s 20 kg litij-ionskim baterijama koje se pune Sunčevom energijom preko fotonaponskih ćelija ugrađenih u karoseriju.
  www.glas-slavonije.hr

   

  HD CROSOLAR 750 3

  Pročitano 767 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive