Betaray kristalna kugla
  Srijeda, 25 Prosinac 2013 10:26

  Betaray kristalna kugla

   
   
  2012. godine, pojavio se izum koji je obećao okrenuti svijet solarne energije naopako. Arhitekti iz Rawlemona, Barcelona, dizajnirali su sferni globus za prikupljanje solarne energije koji izgleda poput divovske staklene pikule na robotskom čeličnom okviru, a sposoban je koncentrirati sunčevu i mjesečevu svjetlost i do 10.000 puta, što je 35% učinkovitije od tradicionalnih dvojno-osnih fotonaponskih sustava. Kristalna kugla je ispunjena čistom vodom koja koncentrira Sunčevu enegiju u snop svjetlosti dovoljnog intenziteta i da po noći koristi reflektiranu Mjesečevu svjetlost za proizvodnju električne energije. André Broessel, njemački arhitekt iz Rawlemona, navodi da je njihov prototip, "Micro-track" istraživan u njemačkom Centru za solarnu energiju u Baden-Württembergu te da su rezultati bili više nego optimistični, stoga su nastavili dalje. Solarna kugla je bila finalist nagrade "World Network Technology" 2013. godine, što je timu Rawlemona dalo poticaj za daljnja istraživanja, te su sada dizajnirali drugu verziju kugle – "Betaray", koja je još više uglačana nego prijašnja verzija. Betaray je dizajniran da koncentrira difuzno svjetlo i generira snažan snop solarne energije. Može koristiti Sunčevu energiju iz Sunca i Mjeseca, pa čak i kada je oblačan dan, dok konvencionalni kolektori trebaju 4 puta više dolaznog svjetla prije nego što počnu proizvoditi energiju. Dizajn ove kugle prikuplja do 70% više Sunčeve energije nego fotonaponski paneli koji koriste dvojno-osno praćenje. Dizajnirana je da se rotira i slijedi sunce, a koristi se za prikupljanje sunčeve svjetlosti za stvaranje električne ili toplinske energije i može biti u potpunosti integrirana u zidovima ili stropovima zgrada, a također je vodootporna te na nju vremenske prilike nemaju utjecaja. Toliko je osjetljiva na svjetlost da prikuplja čak i mjesečevu svjetlost.
  matrixworldhr.wordpress.com
   
  2
   
  Betaray - korak naprijed u iskoristivosti Sunčeve energije
  Njemački arhitekt André Broessel, iz Rawlemon-a, u kristalnoj kugli vidi budućnost obnovljive energije. U ovom slučaju se ne radi o kristalnoj kugli za proricanje budućnosti nego o kristalnom globusu za proizvodnju solarne energije sa sistemom praćenja sunca – u principu, golema staklena pikula u čeličnoj mehaničkoj konstrukciji. Ova pikula nikako nije igračka jer prikuplja i koncentrira sunčevu svjetlost po danu i mjesečevu svjetlost po noći do 10,000 puta što ju čini 35% učinkovitijom od standardnih panela sa dvo-osnim sustavima praćenja sunca. André Broessel je bivši finalist za World Technology Network Award 2013 gdje je sudjelovao s dizajnom kristalne kugle te je nakon natjecanja dovršio i finalnu verziju naziva Betaray koja može skupljati difuznu svijetlo kao što je npr. za sivih, oblačnih dana gdje je sunce prekriveno oblacima.Da, 35% je učinkovitija od standardnih solarnih panela i potpuno funkcionalna i za oblačnih dana što je čini sljedećim logičkim korakom u evoluciji iskoristivosti solarne energije. Ukoliko dođe do komercijalne proizvodnje, možemo biti sigurni da neće proći dugo prije nego ju ugledamo i na krovovima po Hrvatskoj, no ukoliko ne dođe do komercijalne proizvodnje možda nađe mjesto u nekoj kasnoj TV emisiji o tarotu kao sredstvo za proricanje budućnosti, nikad se ne zna.
  znanost.geek.hr
  3
  Pročitano 2914 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive