Energy Vault Tower
  Subota, 14 Rujan 2019 12:44

  Energy Vault Tower

  Betonski blokovi i kranovi, to je sve što vam je potrebno za skladištenje električne energije. Kako? Pa jednostavno. Kranovi koriste električnu energiju iz obnovljivih izvora za podizanje betonskih blokova u periodima kada je višak energije u elektroenergetskom sustavu. Kada energije nedostaje u sistemu kranovi spuštaju blokove na zemlju pri čemu generator generira električnu energiju. Poput reverzibilnih hidroelektrana samo s razlikom što je voda supstituirana betonskim blokovima dok gravitacija obavlja rad u oba slučaja. Ovu inovativnu tehnologiju skladištenja energije izumio je švicarski startup Energy Vault u koji je nedavno japanska multinacionalna kompanija Softbank Group uložila 110 miliona dolara. Zašto je potrebno skladištenje energije? Obnovljiva energija je sada široko dostupna i pristupačna, ali OIE poput vjetra i Sunčevog zračenja ne mogu da bez prestanka isporučuju energiju mreži. Nepredvidivost u proizvodnji i varijabilnost zbog oslanjanja na faktore poput vjetra i Sunčeve svjetlosti znače da OIE nisu u stanju da u potpunosti nadomjeste proizvodnju iz fosilnih goriva. Energy Vault je tvorac dugoročnih rješenja za skladištenje energije zasnovanih na gravitaciji i kinetičkoj energiji. Ovo rješenje ne zavisi od topografije ili specifične geologije terena. Njihova tehnologija je inspirirana reverzibilnim HE koje se oslanjaju na gravitaciju i kretanje vode za generiranje električne energije. Kako navode u ovom startupu, blokovi, čija je cijena koštanja niska, u kombinaciji sa patentiranim dizajnom i kontrolnim sofwareom, omogućili su im da osiguraju sve prednosti reverzibilnih HE, ali po mnogo nižoj cijeni, početnoj veličini postrojenja i bez potrebe da se traži odgovarajuća lokacija. “Naša inovativna tehnologija skladištenja energije omogućava OIE da neprekidno isporučuju baznu energiju po nižim cijenama od fosilnih goriva”, navodi Energy Vault.Računica koja potpuno mijenja pravila igre jer u kombinaciji sa sunčevom i energijom vjetra, čija je cijena niska, skladište Energy Vault postiže dosad neviđeni svedeni trošak isporučene električne energije (LCOED) ispod 6 eurocenti po kWh uz neprekidnu isporuku i mogućnost potpunog pražnjenje skladišta. Kako se navodi na portalu startupa Energy Vault, u usporedbi s postojećim stacionarnim rješenjima za skladištenje energije – prije svega kemijskim baterijama – njihovo rješenje pruža održivu alternativu koja se ne degradira tijekom vremena te i ima konkurentne performanse sa efikasnošću između 80% i 90% – i to sa znatno nižim početnim CAPEX-om i svedenim troškovima po kilovat-satu.
  Tehnički detalji
  – Blokovi teški 35 tona podižu se kako bi se napravila kula; njihovo podizanje na određenu visinu prestavlja skladištenje energije
  – Blokovi se zatim spuštaju na zemlju, a kinetička energija se pretvara u električnu energiju
  – Posebno dizajnirani upravljački software osigurava da se blokovi svaki put postave na pravo mjesto
  – Skladište je modularno i fleksibilno u odnosu na snagu elektrana, sa kapacitetom skladištenja od 20-35-80 MWh i 4-8 MW neprekidne isporuke 8-16 sati.
  balkangreenenergynews.com

   

  HD ENERGY VAULT 750 1

  HD ENERGY VAULT 750 2

  HD ENERGY VAULT 750 3

  HD ENERGY VAULT 750 4

  HD ENERGY VAULT 750 5

  HD ENERGY VAULT 750 6

  HD ENERGY VAULT 750 7

  HD ENERGY VAULT 750 8

  Pročitano 124 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive