Zamrzavanje ulaganja u biogorivo?
  Petak, 01 Srpanj 2011 14:06

  Zamrzavanje ulaganja u biogorivo?

  Posebni izvjestitelj UN-a za pravo na hranu Olivier de Schutter, pozvao je na zamrzavanje ulaganja u biogoriva, ističući kako bi slijepo nastavljanje te politike bilo 'neodgovorno'. Uporaba poljoprivrednih usjeva za proizvodnju etanola i drugih biogoriva, koja farmerima donosi višestruku zaradu. Proizvodnja biogoriva donosi puno veću zaradu u odnosu na klasičnu proizvodnju i okrivljena je kao jedan od čimbenika za vrtoglavi rast cijena hrane u svijetu. Ambiciozni ciljevi proizvodnje biogoriva, koje su si postavili Sjedinjene Države i Europska unija su neodgovorni. Pozivam na zamrzavanje svih ulaganja u tom sektoru - izjavio je Schutter u intervjuu pariškom Le Mondu.Novoimenovani izvjestitelj Schutter pozvao je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku na održavanje posebnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, kako bi Vijeće 'govorilo jednim glasom'.Schutter je istaknuo kako je pravo na odgovarajuću prehranu 'za trenutak potpuno nestalo' iz rasprave o gospodarskoj i humanitarnoj pomoći potrebnoj u sadašnjoj krizi s rastom svjetskih cijena hrane.Rekao je da 100 milijuna ljudi u svijetu ugroženih poskupljenjem hrane zavrijeđuje istu pozornost međunarodne zajednice kao i 100 milijuna uhićenih i pretučenih građana u policijskim režimima.Schutter, profesor za ljudska prava na Katoličkom Sveučilištu Louvain u Belgiji, te profesor međunarodnog prava na Sveučilištu New York, nije išao tako daleko s osudom biogoriva kao njegov prethodnik, Jean Ziegler koji je biogoriva nazivao 'zločinom protiv čovječnosti'.Svjetska krizaPreuzimajući u petak dužnost od Zieglera, Schutter je rekao da vlade ne mogu ostati pasivne u sadašnjoj krizi i pozvao na poduzimanje niza mjera za rješavanje krize.On je ocijenio da svijet treba učiniti puno više kako 'ne bi samo odgovorio na krizu, već da bi spriječio ponavljanje sličnih kriza za 10 godina'.Svjetska kriza zbog rasta cijena hrane nije prirodna katastrofa. To nije potres. To je kriza koju je stvorio čovjek - zaključuje Schutter. (HINA)
  metro-portal.hr
  f2

  Bruxelles, 17. rujna 2012. - Europski povjerenici za energiju i klimu potvrdili su u ponedjeljak da Komisija namjerava ograničiti biogoriva proizvedena od žitarica na pet posto ukupne potrošnje energije. "Pogrešno je vjerovanje da se zalažemo za proizvodnju biogoriva od žitarica. U našem prijedlogu novog zakona, činimo upravo suprotno: ograničavamo ih na 5 posto do 2020.", rekli su povjerenica za klimu Connie Hedegaard i povjerenik za energiju Guenther Oettinger u zajedničkom priopćenju. "Komisija smatra da bi poslije 2020. biogoriva trebala biti subvencionirana samo ako nisu proizvedena od kultura koje se koriste za prehranu ili stočnu hranu", kaže se u dokumentu. Po sadašnjim propisima, deset posto goriva mora potjecati iz "obnovljivih izvora" kao što su električna energija ili biogoriva do 2020. No zakon je predmet oštrih kritika jer neizravno doprinosi rastu cijena hrane budući da manje zemljišta ostaje za njezinu proizvodnju. Osim toga, veliku štetu za okoliš izaziva krčenje šuma radi uzgoja kultura za proizvodnju biogoriva. Po procjeni Oxfama, zemljište iskorišteno za pokretanje europskih vozila biogorivom tijekom godine dana moglo bi proizvesti dovoljno pšenice i kukuruza za prehranu 127 milijuna ljudi. Europske subvencije za kulture za proizvodnju biogoriva trenutačno iznose oko 30 eura na godinu po osobi. Godine 2008., gotovo tri milijarde eura utrošeno je u obliku poreznih olakšica i drugih poticaja za proizvodnju biogoriva u EU. Oxfam pozdravlja promjenu europske politike za biogoriva, ali i upozorava da bi bilo predugo čekati do 2020. Ministri energetike EU-a na sastanku na Cipru u ponedjeljak održavaju prvu raspravu o planovima EK nakon 2020. [H/Reuters]
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1292 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive