Adijabatski solarni toranj
Nedjelja, 20 Studeni 2016 11:49

Adijabatski solarni toranj

Američka energetska kompanija nedavno je objavila planove za izgradnju divovskog toranja koji bi mogao istovremeno iskoristiti izvor sunčeve energije i vjetra za proizvodnju 500 MW električne energije. Solar Wind Energy Tower trebao bi se graditi na američko-meksičkog granici, a jednom kada bude dovršen biti će druga najveća građevina u SAD-u. Početak izgradnja planiran je za 2018. godinu, a po dovršetku ova nova vrsta elektrane maksimalno će iskoristiti sušne klimatske uvjete lokacije. Ogromna betonska konstrukcija će koristiti sunčevu svjetlost za zagrijavanje vrha tornja s kojeg će se ispuštati lagana hladna sumaglica prema bazi. Voda će ispravanjem stvarati potisak hladog zraka koji će pri brzinama od 50 km/h prolaziti kroz generatore i proizvoditi električnu energiju. Voda će se ponovno oporabljati u zatvorenom ciklusu, a sama investicija bi, prema prvim procjenama trebala otvoriti nekoliko tisuća radnih mjesta. Ono što bi se moglo postaviti kao prepreka investiciji je 1.5 milijardi dolara ulaganja te potencijalno visoke cijene pumpanja vode na visinu od nekoliko stotina metara. Unatoč navedenim činjenicama, tvrtka je nedavno dobila odobrenje lokalne zajednice i kreće dalje sa svojim ambicioznim projektom.
Portal croenergo.eu


Prva električna centrala na sunčev vjetar
U Arizoni će se graditi prvi toranj za električnu centralu na tzv. pogon sunčevog vjetra.Mnogi projekti električnih centrala na pogon obnovljivim izvorima energije uvelike ovise o vremenskim i atmosferskim uvjetima. Kada govorimo o sunčevoj energiji, jasno je da sustav za stvaranje energije ovisi o tome ima li područje dovoljno sunčanih dana, te tijekom noći nije u stanju prikupljati energiju. Razvoj sve boljih sunčevih kolektora i baterijskih sustava omogućuje da se poboljša učinkovitost sunčevih elektrana, no ostaje činjenica da sustav nema punu iskoristivost tijekom čitava 24 sata. Osim solarnih sustava, za stvaranje struje iz obnovljivih izvora prilično su popularne i vjetroelektrane, no i one uvelike ovise o vanjskim faktorima, odnosno količini vjetra koji pokreće njihove turbine. Tvrtka Solar Wind inc. već je prije nekoliko godina razvila koncept sustava pod nazivom Solar Wind Energy Tower, koji na neki način objedinjuje oba sustava prilično zanimljivim rješenjem, tornjem za prikupljanje "sunčevog vjetra", a ovih su dana dobili dozvolu za gradnju prvog takvog postrojenja u vrućem pustinjskom području u San Luisu u Arizoni, koji bi trebao iskorištavati obnovljivu energiju tijekom čitavog dana i noći. Sustav funkcionira na taj način da se na vrhu tornja nalaze raspršivači fine vodene magle koja hladi vrući pustinjski zrak te on postaje teži od okolnog, pa pada na dno tornja, krećući se poput vjetra brzinom većom od 80 km/h, te na kraju prolazi kroz vjetroturbine u podnožju koje stvaraju električnu energiju.Obzirom da je na tom području Arizone dovoljno vruće i tijekom noći, kao i većim dijelom godine, Solar Wind Energy Tower je znatno učinkovitiji od drugih sustava na obnovljivu energiju, pa je tijekom prosječnog ljetnog dana u stanju proizvoditi 1.250 megawatta energije na sat. Toranj bi prema sadašnjim planovima trebao biti pušten u funkciju 2018. godine, a Solar Wind ujedno radi i na licenciranju svoje tehnologije svim zainteresiranim tvrtkama, vjerujući kako će se njihov sustav vrlo brzo raširiti čitavim svijetom, odnosno svim područjima koja imaju optimalne uvjete.
Izvor: Marketwatch


Solar vjetar energetski stup
U Marylandu, SAD-u pak jedna tvrtka razvija hibridnu solar-vjetar tehnologiju koja je dizajnirana na način da koristi energiju koja se dobije gibanjem zraka prema dolje kada se voda ubaci u topli suhi zrak unutar inovativnog stupa. Sustav se zove Solar Wind Energy Tower, a radi se o visokom šupljem cilindru koji ima integrirani sustav za injektiranje vode - pri čemu se veći broj turbina nalazi u vjetrotunelima pokraj baze. Stup radi na način da koristi seriju pumpi za transferiranje vode u injektirajući sustav gdje se transformira u maglu koja se raspršava po cijelom otvoru.Tada dolazi do isparavanja vode i apsorpcije toplog suhog zraka unutar stupa - čime zrak postaje hladniji, teži i gušći od okolnog zraka izvan stupa. Hladniji zrak pada prema cilindru brzinom do i iznad 50 milja na sat, prije nego što se preusmjeri u vjetrotunele na dnu stupa gdje se pokreću turbine za proizvodnju električne energije. U područjima sa dobrim atmosferskim uvjetima, vanjski dio stupa se može izgraditi od tzv. "vertikalnih vjetrulja" koje proizvode dodatnu električnu energiju. U Španjolskoj već postoji malo demonstracijsko postrojenje, a znanost iza tehnologije "nikad nije bila problem". Ipak glavni problem je veličina pravog sustav koja je do sada spriječila izgradnju na ekonomski isplativ način, te tvrtka traži strateške partnere za financiranje troškova projekta. Trenutačno se vode i pregovori za ugovor o otkupu električne enerigje za lokciju u Meksiku i San Luisu, Arizoni.
www.vjetroelektrane.com

Pročitano 650 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive