Bežično punjenje električnih vozila
  Petak, 29 Srpanj 2011 21:53

  Bežično punjenje električnih vozila

  I dok se danas električna vozila prvenstveno pune putem kablova, u skoroj budućnosti to više neće biti slučaj. "U tri do pet godina, punjenje će se obavljati automatski i bežično", najavljuje Johan Tollin, R&D program menadžer za E-mobilnost u Vattenfallu. Odnosno koristiti će se magnetska polja za punjenje. Vattenfall-a divizija R&D projekata trenutno sklapa partnerstva diljem svijeta s različitim dionicima kako bi razvili bežični, induktivni sustav punjenja električnih vozila. U Vattenfall-u su se odlučili potražiti partnere diljem svijeta kako bi došli do kompanija i tehnologija uz pomoć kojih bi se ubrzala komercijalizacija novog proizvoda. Tollin izjavljuje: "U budućnosti želimo da svi voze električna vozila, a da bi to postigli moramo posjedovanje električnog vozila učiniti prihvatljivijim. Rješenjima za bežično punjenje nadamo se napraviti velike korake na tom putu, a primjenom induktivnog punjenja možemo u potpunosti automatizirati proces punjenja. U budućnosti neće biti potrebe za stupovima za punjenje ili plug-in rješenjima". Tipično rješenje za induktivno punjenje uključuje metalne ploče koje se nalaze na tlu, kao što su garaže ili parkirališta. Kada parkiramo auto iznad ploče, električna energija putuje od ploče do automobilske baterije. Proces punjenja započinje automatski i u potpunosti je bežičan. "Za sada su rezultati obećavajući, no još uvijek postoje neke finese koje se moraju riješiti", izjavljuje Tollin te dodaje, "Automobilska industrija mora dogovoriti zajednički standard, tako da se mogu koristiti električni automobili bilo kojeg proizvođača. Osim toga, bitno je riješiti i pitanje elektromagnetskih polja".
  www.croenergo.eu


  Bežično punjenje automobila, tehnologija za koju su mnogi donedavno smatrali da je nepraktična i neučinkovita, uskoro bi mogla doživjeti procvat. Tvrtke Evatran, WiTrictity i HaloIPT samo su neki od predvodnika bežične revolucije. Upravo Evatran već sljedeće godine na američko tržište namjerava izbaciti sustave za bežično punjenje Nissanovog Leafa i Chevroletovog Volta. Rolls-Royceov 102 EC Phantom već je dizajniran sa sustavom za bežično punjenje koji je razvio HaloIPT, dok bi prema nekim najavama i luksuzni Infiniti automobili uskoro mogli kao opciju nuditi bežični induktivni sustav punjenja. Delphi i WiTricity rade na sustavu koji bi mogao puniti sve električne uređaje, uključujući i električne automobile bežičnim putem, dok je General Electric-ov zidni WattStation već dostupan po cijeni od 1,000 američkih dolara. Evatranov sustav trebao bi koštati oko 2,500 dolara, dok bi se prije šire primjene ovog inovativnog sustava punjenja industrija trebala dogovoriti oko sigurnosnih standarda i tehnologije koja najviše obećava. No, izgleda da nećemo trebati čekati dugo prije nego što ćemo moći puniti vozila jednostavno parkirajući ih preko senzora za punjenje. Naravno, sve navedeno odnosi se na američko tržište, a kako će se stvari razvijati u Europi, a pogotovo u Hrvatskoj gdje je benzin još uvijek car, a električni automobili ne spominju se ni kao opcija, ostaje za vidjeti.
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1262 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive