Sunčani generator vodika
  Utorak, 05 Srpanj 2011 14:46

  Sunčani generator vodika

  Jedna od prepreka za uvođenje gospodarstva temeljenog na vodiku je upravo pronalazak isplativog izvora energije za dobivanje vodika. Nanoptek je pristupio rješavanju problema korištenjem solarne energije. Tvrtka je predstavila manji prototip svojih proizvoda na konferenciji TechConnect. Vizija Nanopteka je kreiranje velikog sustava za pohranu solarne energije koja bi se skladištila u obliku vodika pogodnog za primjenu u automobilima i domaćinstvima. U bližem vremenskom okviru u tvrtki se nadaju prodaji solarnih generatora tvrtkama koje kupuju spremnike pune vodika zbog korištenja u industriji. Proizvod pod nazivom Solar Hydrogen Generator 300 sa dimenzijama 2×1 metar veći je od tipičnog solarnog fotonaponskog panela. U svom radu ponaša se kao tipični elektrolizator koji slanjem struje kroz vodu razdvaja atome vodika i kisika. Vodik se potom pohranjuje u spremnike te koristi u gorivim ćelijama za proizvodnju električne energije. Ono što ga razlikuje od tipičnih elektrolizatora je to što koristi 60% manje energije u proizvodnji vodika iz vode. Ključ leži u nanopremazu od titana koji hvata relativno širok spektar Sunčeve svjetlosti, uključujući i ultraljubičasto svjetlo. Budući da fotokatalizator dobro reagira na ultraljubičasto svjetlo, solarni generator vodika može raditi i za vrijeme oblačnih dana, te ga u tvrtki nazivaju hibridnim uređajem zbog njegove sposobnosti rada kao tradicionalni elektrolizator i pomoću električne energije iz opskrbne mreže u vremenima kada nema Sunčeve svjetlosti. Tvrtkin panel sadrži trake titana i redove fotonaponskih ćelija koje pružaju napon za vrijeme procesa cijepanja atoma čineći ga višestruko učinkovitijim. Ideja primjene vodika kao energetskog izvora za vozila i pohranu energije postoji već niz godina, no sve donedavno postojao je veliki broj tehničkih prepreka kao što su nemogućnost pohranjivanja vodika u male prostore i nepostojanje jeftinih materijala za proces katalizacije. Također, ne postoji nikakva infrastruktura za prijevoz vodika osim u prijenosnim spremnicima. No, uz rastući interes za čišće izvore energije, javlja se potreba za daljnjim istraživanjima i razvojem. SunCatalytix tako radi na proizvodnji "umjetnog lista" koji bi također koristio solarne fotonaponske ćelije za proizvodnju vodika iz vode. Uz tehničke izazove, veliki problem je i pronalaženje kupaca koji su spremni isprobati nove tehnologije. U Nanopteku prvo ciljaju na zadobivanje industrijskih kupaca iz plinskog sektora, dok dugoročno ciljaju na širenje poslovanja u sektorima pohrane energije i off-grid primjenama navedene tehnologije.
  www.croenergo.eu
   
   
  Inženjeri sa sveučilišta Delaware pronašli su način kako proizvoditi vodik bez nepoželjnih emisija kao što je ugljik-dioksid. Proizvodnja ovako čistog goriva moguća je zahvaljujući solarnom reaktoru kojeg je izradio Erik Koepf, a kojem je potrebna samo koncentrirana Sunčeva svjetlost, cink oksid i voda kako bi proizvodio čisti vodik.Reaktor koristi Sunčevu svjetlost kako bi povećao toplinu unutar cilindrične strukture na više od 3.000ºF. Prašak cink oksida prolazi kroz 15 lijevaka u keramičku unutrašnjost gdje se pretvara u cink u parnom stanju. Tada para reagira s vodom proizvodeći vodik.Osim nedostatka emisija, dobra vijest je i činjenica da se cink oksid može ponovo koristiti, što znači da je solarni reaktor samoodrživ jer koristi obnovljive materijale i obnovljivu energiju.Ovaj prototip je veličine 0,61 x 0,91 metar i teži oko 0,45 kilograma, a trenutno je u fazi testiranja koje će u trajanju od 6 tjedana provesti institut Swiss Federal Institute of Techology u Zurich-u. Testiranje bi trebalo pokazati koliko je reaktor dobar ili loš kada na njega djeluje koncentrirana Sunčeva svjetlosti jednaka snazi 10.000 Sunaca. Važne stvari koje je potrebno dokazati su pouzdanost reaktora i da li je proizvedena količina vodika dovoljna da bi se ovaj projekt razvio u daljnju fazu. Ukoliko se reaktor pokaže uspješnim vrlo lako će ga biti projektirati na veličinu koja bi bila dovoljna za proizvodnju vodika na industrijskoj razini. Koepfov mentor, Ajay Prasad, vjeruje da ćemo u budućnosti vidjeti veće verzije reaktora koje će biti smještene u pustinjama gdje će proizvoditi vodik. Naravno, to sve ovisi o rezultatima koje će dati prototip u narednih nekoliko tjedana.
  www.obnovljivi.com
  Pročitano 1590 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive