Nikola Tesla i Swami Vivekananda
  Četvrtak, 07 Ožujak 2019 16:19

  Nikola Tesla i Swami Vivekananda

  Tesla je uistinu imao odlike jogija: bavio se tjelovježbom, vježbao pranajamu i meditaciju, živio je u celibatu, hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kavu, spavao je jako malo, vjerovao u vječnost života prolazom kroz utjelovljenja, u jedinstvo svih stvorenja i “kotač” sudbine. O Nikoli Tesli kao znanstveniku i izumitelju je puno toga napisano i izrečeno. No još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Primjerice to da je Tesla poznavao tajne starodrevne znanosti joge, kao i da je dobar dio života upražnjavao neke od jogičkih vježbi. Teslu danas neki nazivaju i jogijem novovjeke znanosti, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na razini vrhunskih majstora joge, starodrevne znanosti o tijelu, umu, svijesti i duši. Promatrano, primjerice, kroz prizmu nauke o energetskim središtima tijela ili čakrama, može se ustvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih, odnosno da je dosegao visoke razine svijesti. Na svoj osebujan način i pod drugim nazivom, primjenjivao je vježbe joge (posebice koncentracije i meditacije) od rane mladosti i kroz njih uvelike sazrio u čovjeka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

  Krijepost je održao do duboke starosti
  Tesla se smatrao vjernikom u Boga, a poštovao je sve religije. Uz kršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebice se nadahnjivao učenjima hinduizma (točnije znanošću Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Johnsonu, darovao je knjigu o hinduizmu. Od kuda Tesli zanimanje za jogu i hinduizam? Poznato je da se još 1893. u Chichagu, tijekom Svjetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije, koji je među prvima širio znanost joge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja. Vivekananda je bio oduševljen Teslinim znanstvenim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti Sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

  Pranajama – upravljanje dahom
  Da je Nikola Tesla vježbao pranajamu, svjedoči njegov prijatelj i životopisac John O’ Nill u knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”, objavljenoj 1944. godine: “Pronašao je da je cijelog svojeg života osjećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Kada god bi duboko disao, obuzimalo ga je osjećanje lakoće, kao da mu je tijelo izgubilo težinu i može letjeti kroz zrak samo snagom njegove volje. U dječaštvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan.” “Ono osjećanje uznesenosti koje je imao kada god bi duboko disao davalo mu je takav osjećaj lakoće da je uvjerio sebe da bi mu bilo lako letjeti kroz zrak samo ako bi mogao izmisliti neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom tijelu.” “Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljičnog dioksida koji čini kemijski “pepeo” i dobrim je dijelom trom, i zamjenjujući ga zrakom koji sadrži mješavinu isto tako tromog dušika i aktivnog kisika. Pošto se kisik poslije toga nalazi u većoj količini nego obično, to on odmah počinje mijenjati kemijsku ravnotežu u tijelu. Podražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste vjerske sljedbe upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje. Kako je taj 12-godišnji dječak mogao sve to znati?”.

  Poput askete ili isposnika
  Sljedbenici joge rekli bi da je Nikola to znanje donio u svijet iz prethodnog(ih) života. U tome su mu, često i nesvjesno, pomagali majka i otac, te stariji i prerano preminuli brat, poznati po nadarenosti, obrazovanosti, ali i poštenju i požrtvovnosti. Ne treba zaboraviti da je odrastao u obitelji predanih vjernika (pravoslavni kršćani), premda je kasnije izjavljivao da vjeruje u Boga koji ne pripada niti jednoj vjeroispovijesti (u duhu učenja joge!). Kako god bilo, neosporno je već kao mladić poznavao neke od osnovnih vježbi joge i koristio se njihovom dobrobiti. O tome je malo svjedočanstva (i zapisa), ponajviše stoga jer je bio samozatajan i skroman. Spisateljica Margaret Cheney u knjizi “Tesla – čovjek ispred vremena” objavljenoj 1981. godine o tome kaže: “Djelomično zbog toga da obeshrabri sve one koji su mu željeli pripisati neuobičajene sposobnosti i moći, Tesla je ustrajno poricao čak i svoju osjetilnu darovitost koju je nesumnjivo posjedovao.” Tesla je uistinu ima odlike jogija: bavio se tjelovježbom (u mladosti i srednjoj dobi, šetao je, planinario i plivao), vježbao pranajamu i meditaciju, živio je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kavu, spavao je jako malo, bio je dobrotvor, mirotvorac... Vjerovao je u vječnost (promjenjivog) života prolazom kroz utjelovljenja ili reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i “kotač” sudbine (karmu). Razvio je – današnjim rječnikom kazano – sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija... Tesla nije vjerovao u “natprirodne moći”, već je sve ljudske sposobnosti nastojao znanstveno objasniti.

  Najvažnije je ovladati samim sobom
  Sam Tesla o dosezima jogijskih vježbi kaže: “... (u mladosti) počeo sam vježbati samosavladavanje. ... Kako je vrijeme prolazilo, ta snažna duhovna vježba postala je moja druga priroda. ... Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka.”. Da je Nikola Tesla znanja o jogi crpio i iz knjiga, svjedoče pisma koja je razmjenjivao s prijateljima, ponajprije bračnim parom Johnson. U jednom pismu iz 1895. (kada je Tesli bilo 39 godina) Robert Johnson zahvaljuje Nikoli na knjizi o budizmu (hinduizmu). Pismo također svjedoči da je Tesla “tajne” joge bio spreman dijeliti samo s uskim krugom bliskih prijatelja i to iznimno rijetko: “Viteže, nisam znao da ste se posvetili ovoj vrsti službe...”. Teslin prijatelj Kenneth Swezey pak svjedoči o Nikolinoj sposobnosti usredotočenja (meditacije) i pod stare dane (nakon 1929., kada je Tesla imao 73 godine). Opisao ga je kao čovjeka koji bi znao sate i sate provesti u posvemašnjoj zadubljenosti, ali čija je ljudskost bila strastvena te koji je znao biti “gotovo bolno obuzet osjećajem zajedništva sa svime što je živo i što se kreće”.

  Prijateljstvo sa Swami Vivekanandom
  Premda je imao sklonosti ka jogi od mladosti, na posebno zanimanje za nju potaknuo ga je susret sa Swami Vivekanandom (1863.-1902.), jednim od najpoznatijih gurua vedske filozofije. Vivekananda je 1893. godine iz Indije otputovao u SAD, potom u Europu, gdje se u tijekom tri godio susretao i družio s nekolicinom poznatih znanstvenika i umjetnika. Vivekananda se u jednom pismo prisjeća prvih susreta s Teslom ovim riječima: “Neki od najvrsnijih naučnih umova današnjice govorili su mi koliko su savršeno racionalni zaključci u Vedama. Poznajem jednog koji je jedva stizao ručati ili napusti svoj laboratorij, ali koji je redovno dolazio i satima slušao moja predavanja o Vedama, jer su, kako je govorio, toliko naučne i toliko skladne s našim vremenom i zaključcima do kojih nauka tek danas dolazi.”. Posle posjete Teslinom laboratoriju u Njujorku 1896. Vivekananda je bio još više oduševljen Teslom: “Ovaj je čovjek sasvim drugačiji od svih zapadnjaka (...) Pokazao mi je svoje eksperimente s elektricitetom, koji je za njega živo biće i s kojim razgovara (...) Radi se o visoko spiritualnoj osobi. On bez sumnje posjeduje duhovnost najviše razine...”. Tesla je nastavio s proučavanjem vedske filozofije i tijekom narednih godina o čemu svedoče pisma, primjerice Lorda Kelvina (koji je također posjećivao Vivekanandina predavanja), u kojima navodi i knjige o jogi, hinduizmu i budizmu koje je dobio na poklon od Tesle.

  Duhovnost kao putokaz razvoja
  U časopisu “Drvo znanja”, broj 97 iz rujna 2006., koji je posvećen upravo Nikoli Tesli, može se pročitati i prilog “Tesla i vedska filozofija” iz kojeg prenosim: “Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta (starodrevni jezik Veda). Od 1891. godine Nikola Tesla je opisivao svemir kao kinetički sustav ispunjen energijom koja se može iskoristiti u bilo kojoj svojoj točci. ... Prema nekim izvorima, nakon upoznavanja sa Swamijem Vivekanandom i izučavanja istočnjačkog pogleda na mehanizme koji pokreću materijalni svijet, Tesla je mjestimično počeo koristiti riječi akaša, prana, te pojam svjetlosnog etera kako bi opisao izvor, postojanje te građu materije. Prema vedskoj znanosti, prana znači energija (uobičajeno ju je prevoditi kao životnu silu), a akaša je materija (uobičajeno ju je prevoditi kao eter).”. Naposljetku, poznata je Teslina izjava: “Onoga dana kada nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.” Zaključno, predanost jogi Tesli je nesumnjivo pomogla u njegovom znanstvenom i istraživačkom radu, otvorivši mu s jedne strane uvid u brojne tajne postojanja, a s druge omogućivši snagu volje, postojanost zdravlja i dogovječnost potrebne za rasvjetljavanje zagonetki prirode. Posvećenost učenju i vježbama joge Nikolu je učvrstila i u etičkom svjetonazoru usmjerenom ka nesebičnom pomaganju. Na tom putu, Tesla se uspinjao i padao, ali mu je ostao vjeran sve do starosti: “Moramo se vježbati u umjerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.”

  Prijenosnik isjeljujuće kozmičke energije!
  Jedno od najvećih praktičnih dostignuća istraživanja Tesline materijalne i duhovne ostavštine i jedno od najpopularnijih sredstava u alternativnoj medicini. Teslina ploča djeluje kao prijenosnik kozmičke energije i tako oko sebe stvara pozitivno polje koje ozdravljuje, oživljava proces regeneracije stanica, sprječava razvoj bolesti, umanjuje posljedice stresa i pospješuje opće raspoloženje. Pomaže kod: svih vrsta bolova, migrene, išijasa i reume, mučnine upale sinusa, zubobolje, upala, nesanice... Djelovanjem Tesline ploče smanjuju se i otklanjaju negativne vibracije u hrani, vodi i drugim tekućinama.

  Svami Vivekananda - Teslin prijatelj koji je spojio Istok i Zapad
  Kad god naiđemo na nove dojmove, osjećaje i događaje, tu su i znakovi kako da ih prihvatimo, kako da se osmjehnemo, kako da sebe osnažimo. A tu su i Učitelji. Znani, neznani, obični, neobični, usputni, stalni, neočekivani. I svi su vječni jer izgovorena riječ je zalog; njena energija ostaje. Jedan od vječnih je i Svami Vivekananda, čuveni duhovni učitelj iz 19. stoljeća, koji je bio prijatelj Nikole Tesle i koji je utjecao na mnoge kasnije generacije...

  Novi val
  Svami Vivekananda bio je omiljeni učenik Šri Ramakrišne, a rodio se kao Narendranath Datta u znaku Jarca 1863. godine. Kao dječak bio je toliko nestašan da je njegova majka ponavljala kako se molila Šivi da dobije sina, a on joj je poslao jednog od svojih demona. O, da, postoji uvijek jedan prostor božje volje koji je spojen s našom željom. Mi jesmo tu da je kuvertiramo, pustimo i šaljemo joj pozitivnu energiju, a između nas i ispunjenja postoji sveti eter. Najbolje je da ga promatramo u miru. Što će biti, bit će ‒ čarobna je formula za ostvarenje. Kada tako osjećamo, tada i čitav nemir ovoga svijeta može prijeći u zadovoljni mir. Tako je i nestašni dječak postao prvi veliki predstavnik Indije i njene duhovnosti koji je imao utjecaja na Zapadu. Predstavljajući hinduizam na prvom Svjetskom religijskom parlamentu u Chicagu 1893. godine, donio je na Zapad novi val, otvarajući velika vrata ljudske spremnosti za nešto sasvim novo.

  Most između Istoka i Zapada
  Od svog učitelja prihvatio je da je stalna molitva fantastičan način života, ali da, ako se netko moli s očekivanjem da nešto dobije, molitva neće donijeti gotovo ništa. Zato je Vivekananda obitavao u dodiru dvije zamišljene točke, prethodno ušavši u mirnu ljubav. U tom dodiru nema misli, već samo čista energija srca, a kada je netko duboko proživljava i izvlači na vidjelo tijela i očiju ‒ ljudi to osjećaju. Zbog toga je i bio toliko utjecajan. Odlazio je iz Indije nekoliko puta, održavao predavanja i spajao u stvarnom svijetu dvije točke ‒ veliki Istok i veliki Zapad.

  Svami i Tesla
  Svamija su nazivali Svetim Pavlom hinduizma, a on je sam sebi dao nadimak kondenzirana Indija. Otvaranje škole u Brooklynu za Svamija je bilo značajno iskustvo, a njegovo prisustvo u ogromnom New Yorku mnogo je značilo i Nikoli Tesli. Njih je upoznala tada najpoznatija glumica Sarah Bernhardt, ne sluteći, možda, koliko će učenje o prani i akaši pridonijeti spajanju informacija i zaključaka u umu velikog znanstvenika. Tesla je tada počeo čitati knjige o budizmu i poklanjati ih svom prijatelju Robertu Underwoodu Johnsonu. Tesla je u budističkim učenjima našao potvrdu za svoje teorije o sili i materiji koje su stalno oko nas, o kolektivnom umu, energiji iskustva, općoj duhovnoj moći i o matrici Univerzuma. Tesla i Svami postali su veliki prijatelji, a moglo bi se reći i da su Vede utjecale na Teslino razumijevanje slobodne energije. Bili su u zajedničkim mislima i zaključcima sve do Svamijeve rane smrti, 1902. godine.
  www.sensa.hr

   

  Nikola Tesla: “OVO sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu!”
  “Nakon nekoliko godina ove discipline, potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.” O Nikoli Tesli kao znanstveniku i izumitelju je puno toga napisano i izrečeno. No još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Primjerice to da je Tesla poznavao tajne starodrevne znanosti joge, kao i da je dobar dio života upražnjavao neke od jogičkih vježbi.

  Vježbao je jogu i meditirao
  Teslu danas neki nazivaju i jogijem novovjeke znanosti, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na razini vrhunskih majstora joge, starodrevne znanosti o tijelu, umu, svijesti i duši. Promatrano, primjerice, kroz prizmu nauke o energetskim središtima tijela ili čakrama, može se ustvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih, odnosno da je dosegao visoke razine svijesti. Na svoj osebujan način i pod drugim nazivom, primjenjivao je vježbe joge (posebice koncentracije i meditacije) od rane mladosti i kroz njih uvelike sazrio u čovjeka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina. Tesla se smatrao vjernikom u Boga, a poštovao je sve religije. Uz kršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebice se nadahnjivao učenjima hinduizma (točnije znanošću Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Johnsonu, darovao je knjigu o hinduizmu. Od kuda Tesli zanimanje za jogu i hinduizam? Poznato je da se još 1893. u Chichagu, tijekom Svjetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije, koji je među prvima širio znanost joge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja. Vivekananda je bio oduševljen Teslinim znanstvenim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti Sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

  Pranajama – upravljanje dahom
  Da je Nikola Tesla vježbao pranajamu, svjedoči njegov prijatelj i životopisac John O’ Nill u knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”, objavljenoj 1944. godine: “Pronašao je da je cijelog svojeg života osjećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Kada god bi duboko disao, obuzimalo ga je osjećanje lakoće, kao da mu je tijelo izgubilo težinu i može letjeti kroz zrak samo snagom njegove volje. U dječaštvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan.” “Ono osjećanje uznesenosti koje je imao kada god bi duboko disao davalo mu je takav osjećaj lakoće da je uvjerio sebe da bi mu bilo lako letjeti kroz zrak samo ako bi mogao izmisliti neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom tijelu.” “Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljičnog dioksida koji čini kemijski “pepeo” i dobrim je dijelom trom, i zamjenjujući ga zrakom koji sadrži mješavinu isto tako tromog dušika i aktivnog kisika. Pošto se kisik poslije toga nalazi u većoj količini nego obično, to on odmah počinje mijenjati kemijsku ravnotežu u tijelu. Podražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste vjerske sljedbe upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje. Kako je taj 12-godišnji dječak mogao sve to znati?”.

  Poput askete ili isposnika
  Sljedbenici joge rekli bi da je Nikola to znanje donio u svijet iz prethodnog(ih) života. U tome su mu, često i nesvjesno, pomagali majka i otac, te stariji i prerano preminuli brat, poznati po nadarenosti, obrazovanosti, ali i poštenju i požrtvovnosti. Ne treba zaboraviti da je odrastao u obitelji predanih vjernika (pravoslavni kršćani), premda je kasnije izjavljivao da vjeruje u Boga koji ne pripada niti jednoj vjeroispovijesti (u duhu učenja joge!). Kako god bilo, neosporno je već kao mladić poznavao neke od osnovnih vježbi joge i koristio se njihovom dobrobiti. O tome je malo svjedočanstva (i zapisa), ponajviše stoga jer je bio samozatajan i skroman. Spisateljica Margaret Cheney u knjizi “Tesla – čovjek ispred vremena” objavljenoj 1981. godine o tome kaže: “Djelomično zbog toga da obeshrabri sve one koji su mu željeli pripisati neuobičajene sposobnosti i moći, Tesla je ustrajno poricao čak i svoju osjetilnu darovitost koju je nesumnjivo posjedovao.” Tesla je uistinu ima odlike jogija: bavio se tjelovježbom (u mladosti i srednjoj dobi, šetao je, planinario i plivao), vježbao pranajamu i meditaciju, živio je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kavu, a alkoholna pića bi uzimao izuzetno rijetko. Spavao je dnevno 4-5 sati, bio je dobrotvor, mirotvorac... Vjerovao je u vječnost (promjenjivog) života prolazom kroz utjelovljenja ili reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i “kotač” sudbine (karmu). Razvio je – današnjim rječnikom kazano – sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija... Tesla nije vjerovao u “natprirodne moći”, već je sve ljudske sposobnosti nastojao znanstveno objasniti. napomena: Tesla je predvidio pa i opisao osnove rada ciklotrona, radara, televizije, lasera, mobitela, interneta, solarnih kolektora...

  Najvažnije je ovladati samim sobom
  Sam Tesla o dosezima jogijskih vježbi kaže: “... (u mladosti) počeo sam vježbati samosavladavanje. ... Kako je vrijeme prolazilo, ta snažna duhovna vježba postala je moja druga priroda. ... Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka.”. Da je Nikola Tesla znanja o jogi crpio i iz knjiga, svjedoče pisma koja je razmjenjivao s prijateljima, ponajprije bračnim parom Johnson. U jednom pismu iz 1895. (kada je Tesli bilo 39 godina) Robert Johnson zahvaljuje Nikoli na knjizi o budizmu (hinduizmu). Pismo također svjedoči da je Tesla “tajne” joge bio spreman dijeliti samo s uskim krugom bliskih prijatelja i to iznimno rijetko: “Viteže, nisam znao da ste se posvetili ovoj vrsti službe...”. Teslin prijatelj Kenneth Swezey pak svjedoči o Nikolinoj sposobnosti usredotočenja (meditacije) i pod stare dane (nakon 1929., kada je Tesla imao 73 godine). Opisao ga je kao čovjeka koji bi znao sate i sate provesti u posvemašnjoj zadubljenosti, ali čija je ljudskost bila strastvena te koji je znao biti “gotovo bolno obuzet osjećajem zajedništva sa svime što je živo i što se kreće”.

  Prijateljstvo sa Swami Vivekanandom
  Premda je imao sklonosti ka jogi od mladosti, na posebno zanimanje za nju potaknuo ga je susret sa Swami Vivekanandom (1863.-1902.), jednim od najpoznatijih gurua vedske filozofije. Vivekananda je 1893. godine iz Indije otputovao u SAD, potom u Europu, gdje se u tijekom tri godio susretao i družio s nekolicinom poznatih znanstvenika i umjetnika. Vivekananda se u jednom pismo prisjeća prvih susreta s Teslom ovim riječima: “Neki od najvrsnijih naučnih umova današnjice govorili su mi koliko su savršeno racionalni zaključci u Vedama. Poznajem jednog koji je jedva stizao ručati ili napusti svoj laboratorij, ali koji je redovno dolazio i satima slušao moja predavanja o Vedama, jer su, kako je govorio, toliko naučne i toliko skladne s našim vremenom i zaključcima do kojih nauka tek danas dolazi.”. Posle posjete Teslinom laboratoriju u Njujorku 1896. Vivekananda je bio još više oduševljen Teslom: “Ovaj je čovjek sasvim drugačiji od svih zapadnjaka (...) Pokazao mi je svoje eksperimente s elektricitetom, koji je za njega živo biće i s kojim razgovara (...) Radi se o visoko spiritualnoj osobi. On bez sumnje posjeduje duhovnost najviše razine...”. Tesla je nastavio s proučavanjem vedske filozofije i tijekom narednih godina o čemu svedoče pisma, primjerice Lorda Kelvina (koji je također posjećivao Vivekanandina predavanja), u kojima navodi i knjige o jogi, hinduizmu i budizmu koje je dobio na poklon od Tesle.

  Duhovnost kao putokaz razvoja
  U časopisu “Drvo znanja”, broj 97 iz rujna 2006., koji je posvećen upravo Nikoli Tesli, može se pročitati i prilog “Tesla i vedska filozofija” iz kojeg prenosim: “Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta (starodrevni jezik Veda). Od 1891. godine Nikola Tesla je opisivao svemir kao kinetički sustav ispunjen energijom koja se može iskoristiti u bilo kojoj svojoj točci. ... Prema nekim izvorima, nakon upoznavanja sa Swamijem Vivekanandom i izučavanja istočnjačkog pogleda na mehanizme koji pokreću materijalni svijet, Tesla je mjestimično počeo koristiti riječi akaša, prana, te pojam svjetlosnog etera kako bi opisao izvor, postojanje te građu materije. Prema vedskoj znanosti, prana znači energija (uobičajeno ju je prevoditi kao životnu silu), a akaša je materija (uobičajeno ju je prevoditi kao eter).”. Naposljetku, poznata je Teslina izjava: “Onoga dana kada nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.” Zaključno, predanost jogi Tesli je nesumnjivo pomogla u njegovom znanstvenom i istraživačkom radu, otvorivši mu s jedne strane uvid u brojne tajne postojanja, a s druge omogućivši snagu volje, postojanost zdravlja i dugovječnost potrebne za rasvjetljavanje zagonetki prirode. Posvećenost učenju i vježbama joge Nikolu je učvrstila i u etičkom svjetonazoru usmjerenom ka nesebičnom pomaganju. Na tom putu, Tesla se uspinjao i padao, ali mu je ostao vjeran sve do starosti: “... moramo se vježbati u umjerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.”
  atma.hr
  Goran Majetić


  Swami Vivekananda (Sanskrit: , Svāmi Vivekānanda) (January 12, 1863 – July 4, 1902), whose pre-monastic name was Narendranath Dutta (Narendranath Dut-tta), was one of the most famous and influential spiritual leaders of the philosophies of Vedanta and Yoga. He was the chief disciple of Ramakrishna Paramahamsa and the founder of Ramakrishna Math and Ramakrishna Mission. He is a major figure in the history of the Hindu reform movements. While he is widely credited with having uplifted his own nation, India, he simultaneously introduced Yoga and Vedanta to America and England with his seminal lectures and private discourses on Vedanta philosophy. Vivekananda was the first known Hindu Sage to come to the West, where he introduced Eastern thought at the World's Parliament of Religions, in connection with the World's Fair in Chicago, in 1893. Here, his first lecture, which started with this line "Sisters and Brothers of America," ([1] - not his voice) made the audience clap for two minutes just to the address, for prior to this seminal speech, the audience was always used to this opening address: "Ladies and Gentlemen". It was this speech that catapulted him to fame by his wide audiences in Chicago and then later everywhere else in America, including far-flung places such as Memphis, Boston, San Francisco, New York, Los Angeles, and St. Louis.

  The Tesla Memorial Society of New York would like to thank Robert E. Wilkinson for sending us this article below via email:
  Nikola Tesla and Swami Vivekananda
  by Mr. Toby Grotz, President, Wireless Engineering

  Swami Vivekananda, late in the year l895 wrote in a letter to an English friend, "Mr. Tesla thinks he can demonstrate mathematically that force and matter are reducible to potential energy. I am to go and see him next week to get this new mathematical demonstration. In that case the Vedantic cosmoloqy will be placed on the surest of foundations. I am working a good deal now upon the cosmology and eschatology of the Vedanta. I clearly see their perfect union with modern science, and the elucidation of the one will be followed by that of the other." (Complete Works, Vol. V, Fifth Edition, 1347, p. 77).

  Here Swamiji uses the terms force and matter for the Sanskrit terms Prana and Akasha. Tesla used the Sanskrit terms and apparently understood them as energy and mass. (In Swamiji's day, as in many dictionaries published in the first half of the present century, force and energy were not alwavys clearly differentiated. Energy is a more proper translation of the Sanskrit term Prana.)

  Tesla apparently failed in his effort to show the identity of mass and energy. Apparently he understood that when speed increases, mass must decrease. He seems to have thought that mass might be "converted" to energy and vice versa, rather than that they were identical in some way, as is pointed out in Einstein's equations. At any rate, Swamiji seems to have sensed where the difficulty lay in joining the maps of European science and Advaita Vedanta and set Tesla to solve the problem. It is apparently in the hope that Tesla would succeed in this that Swamiji says "In that case the Vedantic cosmology will be placed on the surest of foundations." Unfortunately Tesla failed and the solution did not come till ten years later, in a paper by Albert Einstein. But by then Swamiji was gone and the connecting of the maps was delayed.

  The Influence of Vedic Philosophy on
  Nikola Tesla's Understanding of Free Energy
  An Article by Toby Grotz
  Web Publication by Mountain Man Graphics, Australia - Southern Autumn of 1997

  Abstract ...
  Nikola Tesla used ancient Sanskrit terminology in his descriptions of natural phenomena. As early as 1891 Tesla described the universe as a kinetic system filled with energy which could be harnessed at any location. His concepts during the following years were greatly influenced by the teachings of Swami Vivekananda. Swami Vivekananda was the first of a succession of eastern yogi's who brought Vedic philosophy and religion to the west. After meeting the Swami and after continued study of the Eastern view of the mechanisms driving the material world, Tesla began using the Sanskrit words Akasha, Prana, and the concept of a luminiferous ether to describe the source, existence and construction of matter. This paper will trace the development of Tesla's understanding of Vedic Science, his correspondence with Lord Kelvin concerning these matters, and the relation between Tesla and Walter Russell and other turn of the century scientists concerning advanced understanding of physics. Finally, after being obscured for many years, the author will give a description of what he believes is the the pre-requisite for the free energy systems envisioned by Tesla.

  Tesla's Earler Description of the Physical Universe
  By the year 1891, Nikola Tesla had invented many useful devices. These included a system of arc lighting (1886), the alternating current motor, power generation and transmission systems (1888), systems of electrical conversion and distribution by oscillatory discharges (1889), and a generator of high frequency currents (1890), to name a few. The most well known patent centers around an inspiration that occurred while walking with a friend in a park in Budapest, Hungry. It was while observing the sunset that Tesla had a vision of how rotating electromagnetic fields could be used in a new form of electric motor. his led to the well known system of alternating current power distribution. In 1891 however, Tesla patented what one day may become his most famous invention. It is the basis for the wireless transmission of electrical power and is know as the Tesla Coil Transformer. It was during this year that Tesla made the following comments during a speech before the American Institute of Electrical Engineers: "Ere many generations pass, our machinery will be driven by a power obtainable at any point in the universe. This idea is not novel... We find it in the delightful myth of Antheus, who derives power from the earth; we find it among the subtle speculations of one of your splendid mathematicians... Throughout space there is energy. Is this energy static or kinetic.? If static our hopes are in vain; if kinetic - and this we know it is, for certain - then it is a mere question of time when men will succeed in attaching their machinery to the very wheelwork of nature." [1] This description of the physical mechanisms of the universe was given before Tesla became familiar with the Vedic science of the eastern Nations of India, Tibet, and Nepal. This science was first popualized in the United States and the west during the three year visit of Swami Vivekananda.

  Vedic Science and Swami Vivekananda
  The Vedas are a collection of writings consisting of hymns, prayers, myths, historical accounting, dissertations on science, and the nature of reality, which date back at least 5,000 years. The nature of matter, antimatter, and the make up of atomic structure are described in the Vedas. The language of the Vedas is known as Sanskrit. The origin of Sanskrit is not fully understood. Western scholars suggest that it was brought into the Himalayas and thence south into India by the southward migrations of the Aryan culture. Paramahansa Yogananda and other historians however do not subscribe to that theory, pointing out that there is no evidence within India to substantiate such claims. [2]

  There are words in Sanskrit that describe concepts totally foreign to the western mind. Single words may require a full paragraph for translation into english. Having studied Sanskrit for a brief period during the late 70's, it finally occurred to this writer that Tesla's use of Vedic terminology could provide a key to understanding his view of electromagnetism and the nature of the universe. But where did Tesla learn Vedic concepts and Sanskrit terminology? A review of the well known biographies by Cheney, Hunt and Draper, and O'Neil [3], [4], [5], reveal no mention of Tesla's knowledge of Sanskrit. O'Neal however includes the following excerpt from an unpublished article called Man's Greatest Achievement:

  "There manifests itself in the fully developed being , Man, a desire mysterious, inscrutable and irresistible: to imitate nature, to create, to work himself the wonders he perceives.... Long ago he recognized that all perceptible matter comes from a primary substance, or tenuity beyond conception, filling all space, the Akasha or luminiferous ether, which is acted upon by the life giving Prana or creative force, calling into existence, in never ending cycles all things and phenomena. The primary substance, thrown into infinitesimal whirls of prodigious velocity, becomes gross matter; the force subsiding, the motion ceases and matter disappears, reverting to the primary substance."

  According to Leland Anderson the article was written May 13th, 1907. Anderson also suggested that it was through association with Swami Vivekananda that Tesla may have come into contact with Sanskrit terminology and that John Dobson of the San Francisco Sidewalk Astronomers Association had researched that association. [6]

  Swami Vivekananda was born in Calcutta, India in 1863. He was inspired by his teacher, Ramakrishna to serve men as visible manifestations of God. In 1893 Swami Vivekananda began a tour of the west by attending the Parliament of Religions held in Chicago. During the three years that he toured the United States and Europe, Vivekananda met with many of the well known scientists of the time including Lord Kelvin and Nikola Tesla. [7] According to Swami Nikhilananda:

  Nikola Tesla, the great scientist who specialized in the field of electricity, was much impressed to hear from the Swami his explanation of the Samkhya cosmogony and the theory of cycles given by the Hindus. He was particularly struck by the resemblance between the Samkhya theory of matter and energy and that of modern physics. The Swami also met in New York Sir William Thompson, afterwards Lord Kelvin, and Professor Helmholtz, two leading representatives of western science. Sarah Bernhardt, the famous French actress had an interview with the Swami and greatly admired his teachings. [8]

  It was at a party given by Sarah Bernhardt that Nikola Tesla probably first met Swami Vivekananda. [9] Sarah Bernhardt was playing the part of 'Iziel' in a play of the same name. It was a French version about the life of Bhudda. The actress upon seeing Swami Vivekananda in the audience, arranged a meeting which was also attended by Nikola Tesla. In a letter to a friend, dated February 13th, 1896, Swami Vivekananda noted the following:

  ...Mr. Tesla was charmed to hear about the Vedantic Prana and Akasha and the Kalpas, which according to him are the only theories modern science can entertain.....Mr Tesla thinks he can demonstrate that mathematically that force and matter are reducible to potential energy. I am to go see him next week to get this mathematical demonstration. [10]

  Swami Vivekananda was hopeful that Tesla would be able to show that what we call matter is simply potential energy because that would reconcile the teachings of the Vedas with modern science. The Swami realized that "In that case, the Vedantic cosmology [would] be placed on the surest of foundations". The harmony between Vedantic theories and and western science was explained by the following diagram:

  BRAHMAN = THE ABSOLUTE

  MAHAT OR ISHVARA = PRIMAL CREATIVE ENERGY

  PRANA and AKASHA = ENERGY and MATTER

  Tesla understood the Sanskrit terminology and philosophy and found that it was a good means to describe the physical mechanisms of the universe as seen through his eyes. It would behoove those who would attempt to understand the science behind the inventions of Nikola Tesla to study Sanskrit and Vedic philosophy. Tesla apparently failed to show the identity of energy and matter. If he had, certainly Swami Vivekananda would have recorded that occasion. The mathematical proof of the principle did come until about ten years later when Albert Einstein published his paper on relativity. What had been known in the East for the last 5,000 years was then known to the West. Brahman is defined as the one self existent impersonal spirit; the Divine Essence, from which all things emanate, by which they are sustained, and to which they return. Notice that this is very similar to the concept of the Great Spirit as understood by Native American cultures. Ishvara is the Supreme Ruler; the highest possible conception of the Absolute, which is beyond all thought. Mahat means literally the Great One, and is also interpreted as meaning universal mind or cosmic intelligence. Prana means energy (usually translated as life force) and Akasha means matter (usually translated as ether). Dobson points out that the more common translations for Akasha and Prana are not quite correct, but that Tesla did understand their true meanings. The meeting with Swami Vivekananda greatly stimulated Nikola Tesla's interest in Eastern Science. The Swami later remarked during a lecture in India, "I myself have been told by some of the best scientific minds of the day, how wonderfully rational the conclusions of the Vedanta are. I know of one of them personally, who scarcely has time to eat his meal, or go out of his laboratory, but who would stand by the hour to attend my lectures on the Vedanta; for, as he expresses it, they are so scientific, they so exactly harmonize with the aspirations of the age and with the conclusions to which modern science is coming at the present time". [11]

  Tesla and Lord Kelvin
  William S. Thompson was one of the prominent scientists and engineers of the 1800s. He developed analogies between heat and electricity and his work influenced the theories developed by James Clerk Maxwell, one of the founders of electromagnetic theory. Thompson supervised the successful laying of the Trans Atlantic Cable and for that work was knighted Lord Kelvin. Kelvin had endorsed Tesla's theories and proposed system for the wireless transmission of electrical power. [12] 

  Tesla continued to study Hindu and Vedic philosophy for a number of years as indicated by the following letter written to him by Lord Kelvin.

  15, Eaton Place
  London, S.W.
  May 20, 1902

  Dear Mr. Tesla,
  I do not know how I can ever thank you enough for the most kind letter of May, 10, which I found in my cabin in the Lucania, with the beautiful books which you most kindly sent me along with it: -"The Buried Temple", "The Gospel of Bhudda", Les Grands Inities", the exquisite edition of Rossetti's "House of Life", and last but not least the Century Magazine for June, 1900 with the splendid and marvelous photographs on pp. 176, 187, 190, 191, 192, full of electrical lessons. We had a most beautiful passage across the Atlantic, much the finest I have ever had. I was trying hard nearly all the way, but quite unsuccessfully, to find something definite asto the functions of ether in respect to plain, old fashioned magnetism. A propos of this, I have instructed the publishers, Messrs. Macmillan, to send you at the Waldorf a copy of my book (Collection of Separate Papers) on Electrostatics and Magnetism. I shall be glad if you will accept it from me as a very small mark of my gratitude to you for your kindness. You may possibly find something interesting in the articles on Atmospheric Electricity which it contains.Lady Kelvin joins me in kind regards, and I remain,
  Yours always truly,
  Kelvin
  Thank you also warmly for the beautiful flowers [13]

  Tesla and Russell
  Walter Russell was one of the most accomplished artists, sculptors, writers and scientists of this century. His periodic chart of the elements accurately predicted the location and characteristics of four elements years before they were discovered in laboratories. These are now known as Deuterium, Tritium, Neptunium, and Plutonium. Russell apparently entered into a heightened state of awareness after being struck by lightning. He began several weeks of drawing and writing about the basic nature and make up of the physical universe. Russells' family finally called the family doctor to determine if Russell should be committed to an mental institution. The doctor, upon seeing the results of Russells weeks of work, said that he did not know what Russell was doing, but that he definitely was not mad.Although the exact time and occasion of their meeting has not yet been determined, Nikola Tesla and Walter Russell did meet and discuss their respective cosmologies. 14 Tesla recognized the wisdom and power of Russells' teaching and urged Russell to lock up his knowledge in a safe for 1,000 years until man was ready for it. [15]

  The Appearance of Free Energy
  Or Why Free Energy has not yet Happened
  Comments, Possibilities and Socio Economic Implications

  Although Tesla did not accept many of the tenants of relativity and quantum theory and never made the connection between matter and energy, he did recognize the possibility of free and unlimited energy as demonstrated by the following statement. Can Man control [the ] grandest, most awe inspiring of all processes in nature?...If he could do this, he would have powers almost unlimited and supernatural... He could cause planes to collide and produce his suns and stars, his heat and light. He could originate and develop life in all its infinite forms....[Such powers] would place him beside his creator, make him fulfill his ultimate destiny. [16] We see that Tesla is asking a question, speculating, searching for an answer. If Tesla had developed free energy sources or learned how to manipulate space time and gravity, during the time of his most public and productive years, (up until about 1920), he would have had answers to those questions. Tesla's most misunderstood invention is popularly known as the "Death Ray". It was simply a particle beam weapon which he proposed in 1937 and was fabricated under contracts with Alcoa Aluminum and the English and Italian governments. [17] It used electrostatic propulsion techniques and similar devices are being developed today by the Strategic Defense Initiative Organization (SDIO) and the US Army Strategic Defense Command. [18] So we see that mankind has not yet harnessed the infinite power of the universe as envisioned by Nikola Tesla. The question remains, why not? Free energy devices, if they are feasible, are not about smaller faster microcircuits or a bigger better mouse traps. This is a technology which may revolutionize the socio-economic status quo on planet Earth. At this moment the big pie is unevenly divided. One quarter of the population on this rock, the third stone from the sun, consumes three quarters of the yearly resource output. As one can easily deduce, from a brief study of world affairs, there are about three billion people who have just about had it with this scenario. There are wars starvation and strife in every nook and cranny of the planet. So what do we do about it?

  Spaceship Earth Needs A Flight Plan
  Either we divide the pie more evenly or we make the pie larger. The first option requires that our standard of living must fall so that the standard of living in the third world may rise. The second option allows us to maintain our standard of living while we help raise the standard of living of under privileged nations. This we must do. It is our destiny. It is our responsibility. It is our final test. Thirty thousand people starve to death every day on this planet, most of them are children. Nations fight nations, war is part of our lives. What drives our economy in the western world, allows us to enjoy a high standard of living, a life of leisure compared to our neighbors south of the imaginary line called a border? Many answers both economic, social, political, and spiritual can be given. We do know that the standard of living that a nation enjoys is directly related energy consumption. Energy drives the economies of nations and Tesla's life long goal was to make electric power equally available to all people any where on this planet. He continued to promote his plan for the wireless transmission of power in the yearly interviews he gave on his birthday as late as 1940. [19] Electrical power allows on site processing of raw materials. Electrical power can run pumps from water wells in areas affected by drought. Electrical power delivered to the poverty stricken areas of the world can make the pie larger, can help bring about the needed economic equality which is our birth right. Why hasn't power been made equally available to all people and nations? Why haven't the much touted free energy devices described by Tom Bearden, John Bedini, Bruce DePalma, and others ever materialized? Perhaps because "easy things are seldom done for the same reason that impossible things are rarely done: no one will pay for anything believed to be easy or impossible". [20] Perhaps because when we talk about power there is more there than one would initially visualize. What we are talking about is personal power, national power, planetary power, karmic power and the power of love. The sages tell us that in order to enjoy power we have to let go of power, to overcome ourselves. As an example this author can describe one of his recent experiences. After a very successful symposium celebrating the 100th year after Nikola Tesla arrived in the United States 21, a non profit corporation, 501(c)(3), was formed specifically to encourage and pursue research into the inventions and discoveries of Nikola Tesla. Two years later, after a second symposium, several of the founding members approached the board of directors with a proposal to validate Tesla's claim that wireless transmission of power was possible. Board members suggested that permission be obtained from the FCC, an environmental impact statement be filed with the EPA, and we should go form "our own non profit corporation". It was also decided that since there was no procedure to cover research, the organization could not be involved. Another goal of the organization had been to establish a museum to be named the Nikola Tesla Museum of Science and Technology. We proposed that since 60 -70 billion dollars are given away to non profit organizations annually, we had as good a chance as any other organization for obtaining funding, for a museum or research. We reasoned that: "Since only 16% of the museums in this country are science museums, this museum in honor of Nikola Tesla will help educate the public in technological areas. With the need for economic revitalization of industry in Colorado, 1986is the time to begin supporting the scientific education of our region. With the current statistics showing that the United States is falling behind the world technologically, the effort to educate the public is becoming more important, and the surge of public awareness of Nikola Tesla's inventions makes him an appropriate namesake for a science and technology museum." [23]

  The board moved to table our proposal indefinitely.
  What had happened? Of the 15 - 20 people that had started the organization only four remained as part of the governing body. Three of those members were opposed to research. The collective mind of the board of directors had become the antithesis of the momentum Tesla had gained in his lifetime. Unlike the independent inventor and businessman, the board was now composed of members who were bureaucrats and paper pushers for Fortune 500 companies. Tesla was a vegetarian, the board members all ate meat. Tesla did not ask for permission to be inventive and strike out on bold new adventures, the board needed approval from higher sources. The dichotomies were endless. Tesla's visions have been delayed for 89 years. The squabbling started with Thomas Edison, J.P. Morgan and Nikola Tesla himself. 24 It continues to this day. Perhaps the reason for the delay of wireless power transmission or free energy devices lies even deeper within the human psyche. Is it possible that we could compare the Tesla story to a biblical story? Bruce Gordan thinks so. In Gordan's analysis Tesla's attempt at building a prototype magnifying transmitter parallels Genesis 11:1-9. [25] "The message; human curiosity and technological derring-do makes God nervous; God demolishes project, confounds language". Gordan further outlines the the scenario as follows: "When everything is perfect, the right time shows up." [26] This is equivalent to saying, "Absolute knowledge in the hands of one whose heart is not yet tender, would be a terrible weapon. [27] We might postulate that technological developments do not occur until the planet is ready. The recent examination of the theory of Gaia credits the Earth with an intelligence. "Thousands of years ago, by means of seeing, sorcerers became aware that the Earth was sentinent and that its awareness could affect the awareness of humans." [28] By implication of reciprocity the reverse could be true. The group or collective unconscious is still struggling with the result of quantum and relativity theory. We as a race were ready for nuclear power, every thing was perfect and the right time showed up. Soon we will have put the technology to good use or abandon it to insure our survival as a species.

  SO WHAT DO YOU DO ABOUT IT
  FREE ENERGY: CREATING AN IDEA WHOSE TIME HAS COME
  Wireless transmission of power and free energy have not happened yet, perhaps we aren't ready, perhaps the Earth isn't ready. Pogo said it best, " we have met the enemy and it is us." In the Jungian view of collective unconscious, things happen when the time is right, we get what we agree to. We need a flight plan. And that plan must realize that:

  WHEN THE POWER OF LOVE OVERCOMES THE LOVE OF POWER THERE WILL BE PEACE

  [Source; Girls Lavatory, Boulder High School, Boulder, Colorado]
  Described as "Post Industrial, neo-technical, teen-age graffiti." "So astounding are the facts in this connection, that it would seem as though the Creator, himself had electrically designed this planet...." Nikola Tesla describing what is now known as Schumann Resonance (7.8 Hz) in "The Transmission of Electrical Energy Without Wires As A Means Of Furthering World Peace", Electrical World And Engineer, January 7, 1905, PP 21-24.

  Footnotes ...

  1. Ratzlaff, John, Tesla Said, Tesla Book Company, PO Box 1649, Greenville, TX 75401, 1984.

  2. Yogananda, Paramahansa, Autobiography of a Yogi, Self Realization Fellowship,, 3880 San Rafael Ave., Los Angeles, CA 90065, 1985.

  3. Cheney, Margaret, Man Out of Time, Prentice Hall, 1981.

  4. Hunt, Inez and Draper. Wanetta, W., Lightning In His Hand, The Life Story Of Nikola Tesla, Omni Publications, Hawthorne, CA, 1981.

  5. O'Neal, John, J., Prodigal Genius, The Life Of Nikola Tesla, Ives Washington, Inc., 1944.

  6. Anderson, Leland, personal communication. See also Anderson, L.I., and Ratzlaff, J.T., Dr. Nikola Tesla Bibliography, Ragusan Press, 936 Industrial Avenue, Palo Alto, CA 94303, 1979.

  7. Nikhilananda, Swami, Vivekananda, The Yogas and Other Works, Ramakrishna-Vivekananda Center, New York, 1973.

  8. Dobson, John, personal communication.

  9. Dobson, John, Advaita Vedanta and Modern Science, Vedanta Book Center, 5423 S. Hyde Park, Chicago, IL 60615, 1979.

  10. Nikhilananda, Swami.

  11. Burke, Marie Louise, Swami Vivekananda in the West, New Discoveries, The World Teacher, Advaita Ashrama, Mayavati, India, 1985, p. 500

  12. Grotz, T., "Artificially Stimulated Resonance of the Earth's Schumann Cavity Waveguide", Proceedings of the Third International New Energy Technology Symposium/Exhibition, June 25th-28th, 1988, Hull, Quebec, Planetary Association for Clean Energy, 191 Promenade du Portage/600, Hull, Quebec J8X 2K6 Canada

  13. From the personal collection of L. Anderson.

  14. Russell, Lao. personal communication.

  15. The University of Science and Philosophy, Swannanoa, Waynesboro, VA 22980, (703) 942-5161.

  16. First written by Tesla on May 13, 1907, for the "Actors Fair Fund", text transcribed from an A.L.S. in the collections of the Bakken Library of Electricity in Life. The article later appeared in the "New York American", July 6, 1930, pg. 10.

  17. Tesla, Nikola, The New Art of Projecting Concentrated Non-Dispersive Energy Through Natural Media, Proceedings of the Tesla Centennial Symposium, Grotz, T. & Rauscher, E., Editors, 1984.

  18. Turchi, P.J.,Conte, D.,Seiler, S., Electrostatic Acceleration of Microprojectiles to Ultrahypervelocities, "Proceedings of the Seventh Pulsed Power Conference", June 12th-14th, Monterey, California, Jointly Sponsored by the DOD, DOE, and the IEEE Electron Devices Society.

  19. "Death Ray for Planes", New York Times, September 20, 1940.

  20. Pawlicki, T.B., Exploring Hyperspace, 848 Fort Street, Victoria, B.C., Canada, electronic book on floppy disk, 1988, (Log onto the TESLA BBS at (719) 486-2775 for copy of ASCII text files)

  21. Broad, William J., "Tesla a Bizarre Genius, Regains Aura of Greatness", New York Times, Aug. 28th, 1984

  22. Deleted

  23. Grotz, T., & Sheppard, J., The Nikola Tesla Museum of Science and Technology submitted to the Board of Directors December 12th, 1986. [Available as an ASCII text file on the TESLA BBS (719) 486-2775]

  24. Cheney, Margaret, Tesla, Man Out of Time, Prentice Hall Inc, Englewood Cliffs, NJ, 1981.

  25. Gordan, Bruce, private communication, 1988.

  26. Arguelles, Jose & Lloydine, personal communication.

  27. Hercules, Michael, The Circle of Love, published by the author.

  28. Castenada, Carlos, The Power of Silence, Further Lessons of don Jaun, Simon and Schuster, New York, 1987, Pg. 120.

  FURTHER INFORMATION ABOUT TESLA

  TESLA BBS: This is a full featured computer Bulletin Board Service for access to information about current research and the life and times of Nikola Tesla. A subsection of the Colorado Mountain College BBS, it may be contacted using a computer and 300/1200/2400 baud modems at (719) 486-2775.

  About the Author...
  Mr. Toby Grotz, President, Wireless Engineering is an electrical engineer and has 16 years experience in the field of geophysics, aerospace and industrial research and design. While working for the Geophysical Services Division of Texas Instruments and at the University of Texas at Dallas, Mr. Grotz was introduced to and worked with the geophysical concepts which are of importance to the wireless transmission of power. As a Senior Engineer at Martin Marietta, Mr. Grotz designed and supervised the construction of industrial process control systems and designed and built devices and equipment for use in research and development and for testing space flight hardware. Mr. Grotz also worked for the public utility industry installing mini computer based pollutant measuring data acquisition systems in fossil fuel power plants and as a results engineer in a nuclear power plant. Mr. Grotz organized and chaired the 1984 Tesla Centennial Symposium and the 1986 International Tesla Symposium and was president of the International Tesla Society, a not for profit corporation formed as a result the first symposium. As Project Manager for Project Tesla, Mr. Grotz aided in the design and construction of a recreation of the equipment Nikola Tesla used for wireless transmission of power experiments in 1899 in Colorado Springs. Mr. Grotz received his B.S.E.E. from the University of Connecticut in 1973.

  Pročitano 572 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive